Izvor: Politika, 26.Nov.2014, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za težak saobraćajni prekršaj – oduzimanje vozila

MUP predstavio nacrt o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti u saobraćaju koji uvodi novine i kada je reč o mladim neiskusnim vozačima

Vozaču koji načini težak saobraćajni prekršaj, upravlja automobilom bez vozačke dozvole ili sa više od dva promila alkohola u krvi biće trajno oduzeto vozilo, predviđeno je nacrtom o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti u saobraćaju kojeg je juče predstavio Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije navodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << buduće novine u Zakonu u saobraćaju. Vozilo će se u ovakvim slučajevima, naglasio je Stefanović, tretirati kao pištolj, dakle kao oruđe kojim je počinjeno teško krivično delo čime je ugrožena bezbednost učesnika u saobraćaju.

Kako nam je objašnjeno u MUP-u, policija će kao i do sada vozila oduzimati privremeno, ali će postojati zakonska mogućnost da sud prilikom izricanja presude i kazne, vozaču trajno oduzme vozilo.

Podsećajući na stravičnu saobraćajnu nesreću u kojoj je proteklog vikenda poginulo troje mladih, Stefanović je napomenuo da su izmene postojećih zakonskih odredaba usmerene naročito ka bezbednosti mladih u saobraćaju, to jest prevenciji teških saobraćajnih nesreća u kojima u velikom broju strada mlađa populacija. Od jula ove godine, kako je rekao ministar, 2.300 mladih vozača sa probnim dozvolama policija je uhvatila u prekršajima, od kojih je njih 1.700 vozilo noću – kada im nije dozvoljeno.

„Nacrt izmena zakona produžava period probne vozačke dozvole za mlade vozače sa jedne na dve godine, a za one koji polože vozački ispit pre 19. godine, probna dozvola važiće do 21 godine. Budući da se saobraćajni udesi sa mladima najčešće dešavaju od četiri do šest časova ujutru, izmenama je predviđeno da za jedan sat duže traje zabrana upravljanja vozilom noću za vozače početnike. Zabrana će biti na snazi od 23 časa do šest časova, umesto, kako je to sada – do pet časova”, objasnio je Stefanović.

Izmenama je predviđeno i pooštravanje kazni za upravljanje automobilom u pijanom stanju. Kao teži prekršaj biće tretirana vožnja sa više od 1,6 promila alkohola u krvi, umesto dosadašnja dva. Da pojasnimo, pored dosadašnjih nivoa pijanstva uvešće se još jedan, od 1,6 do dva promila. Ovi vozači biće direktno vođeni kod sudije za prekršaje i kažnjavani po skraćenom postupku.

„Kada je reč o nasilničkoj vožnji, pored postojećih odredaba uvešćemo dve nove. Biće sankcionisano prekoračenje brzine veće od 90 kilometara na čas od dozvoljene u naselju i veće od 100 kilometara na čas od dozvoljene van naselja. Uvešćemo i saobraćajne udese sa manjom materijalnom štetom do 200.000 dinara, kako bi se ovaj zakon uskladio sa krivično-pravnom materijom”, naveo je Stefanović.

Govoreći o izmenama postojećeg zakona, ministar je rekao da mesta ima i za raspravu o mogućim ograničenjima, koja se odnose na broj kilovata, to jest konjskih snaga vozila kojima mogu da upravljaju mladi vozači.

„To bi moglo da spasi život. Ima vozila koja imaju manju kubikažu, ali veliki broj konjskih snaga”, objasnio je ministar.

Nacrt o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti u saobraćaju predvideo je i veću bezbednost za decu. Predložene je da se pomeri granica korišćenja dečijih sedišta sa tri na do 12 godina, kao i da se uvede korišćenje bezbednosnih umetača ukoliko dete nije dostiglo visinu od 135 centimetara.

Izmenama će biti dozvoljeno preticanje i obilaženje preko pune linije bicikala, radnih mašina, traktora i motokultivatora ukoliko se time ne ometa kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smera.

Kada će se ove zakonske novine naći pred poslanicima u skupštini, Stefanović nije mogao da precizira.

--------------------------------------------------------------

Zakon o saobraćaju je u nadležnosti MUP-a

Nebojša Stefanović rekao je juče da je izrada Zakona o saobraćaju u njegovoj nadležnosti kao ministra unutrašnjih poslova i da će on to svoje pravo iskoristiti. Upitan o radnoj grupi za izradu izmena Zakona o saobraćaju, čije je formiranje najavila Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, Stefanović je kazao da ona nije bila u zemlji u poslednja dva dana, zbog čega nije mogao da se sretne sa njom i o tome razgovara.

„Ne znam kakva će biti forma te radne grupe. Koliko sam shvatio, reč je o savetodavnom telu, koje bi trebalo da nam uputi određene predloge i mi ćemo to podržati. Radna grupa MUP-a za izradu nacrta o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti u saobraćaju na čijem je čelu Vladimir Rebić, načelnik Uprave saobraćajne policije formirana je pre dva meseca. U ovoj radnoj grupi nalaze se i predstavnici drugih ministarstava, među kojima i Ministarstva saobraćaja”, naveo je Stefanović.

--------------------------------------------------------------

Stefanović: Ko je zatvorio mladića u gepek?

Povodom saobraćajne nesreće koja se dogodila proteklog vikenda kada je u Dunavu, na Adi Huji u Beogradu poginulo troje mladih ljudi, Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova rekao je da je razgovarao sa tužilaštvom.

„Mene zanima ko je zatvorio taj gepek? Ko je nastradalog mladića stavio u njega i spustio poklopac”, kazao je ministar.

Danijela Vukosavljević

objavljeno: 26.11.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.