Izvor: Blic, 20.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za "posao veka" još 230 oružara

Najveće valjevsko preduzeće, Namenska industrija „Krušik", izvezlo je prošle godine naoružanje i opremu vrednu 9,5 miliona dolara, što je najveći izvoz ove kompanije u poslednjih deset godina. „Krušiku" ove godine predstoji realizacija „posla veka", vrednog 32 miliona dolara, a reč je o izvozu mina u Irak, zbog čega će valjevska fabrika zaposliti još 230 ljudi.

Prošlogodišnji izvoz od 9,5 miliona dolara, po rečima generalnog direktora „Krušika" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jovana Davidovića, najveći je od 1998. godine kada je izvoz bio 4,8 miliona dolara. Najveći zalogaj za „Krušik", međutim, tek predstoji u narednih 12 meseci, do kada se mora realizovati isporuka naoružanja Iraku u okviru nedavno sklopljenog ugovora odbrambene industrije Srbije s tom zemljom, ukupno vrednog 235 miliona dolara.

- U Irak ćemo izvoziti mine za minobacače nove generacije, koje trenutno proizvodimo u saradnji s partnerima iz Bugarske, Rumunije i Bosne i Hercegovine. Za te mine, mi pravimo upaljače i eksplozivno punjenje, dok se „košuljice" kupuju od inostranih partnera, zbog toga što je naša fabrika ostala bez kovačnice u NATO bombardovanju - kaže Davidović, najavljujući da će izgradnja nove kovačnice početi na proleće, za šta je obezbeđen kredit od 3,2 miliona evra od Srpske banke i „Jugoimporta SDPR". Posao sa Irakom, prema njegovim rečima, neće ugroziti isporuke za stare kupce, s kojima će, kako se očekuje, biti sklopljeni ugovori u vrednosti od oko pet miliona dolara.

U valjevskoj Namenskoj industriji trenutno radi nešto više od 1.400 ljudi, ali pošto je odnos proizvodnih i režijskih radnika 1:1, za realizaciju posla za Irak planirano je zapošljavanje još 30 inženjera mašinaca, elektroinženjera i tehnologa, kao i 200 radnika metalske i elektro struke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.