Za otkup biznismena  tražili 500.000 franaka

Izvor: Blic, 04.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za otkup biznismena tražili 500.000 franaka

PRIŠTINA - Švajcarski biznismen Mark Žak (47) oslobođen je u ponedeljak, nedelju dana nakon što ga je u Dečanima otela grupa koja je za njegovo puštanje tražila otkup od pola miliona švajcarskih franaka. Kidnaperi, među kojima su i Švajcarac Danijel Šepfer (38), Amerikanka nemačkog porekla Mirijam Fridman (24) i Albanac iz Đakovice, uhapšeni su u zajedničkoj akciji Interpola i KPS-a.

Plan kidnapovanja švajcarskog biznismena osmislili su njegov poslovni saradnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Šepfer, Mirijam Fridman i Albanac iz Đakovice na privremenom radu u Švajcarskoj, čije ime u interesu istrage nije saopšteno javnosti. U grupi su bila još trojica građana Kosova.

Kako saznajemo, Šepfer, Mirijam Fridman i Albanac koji radi u Švajcarskoj ubedili su Žaka da je Kosovo, posebno Đakovica, pogodna za investicije. Nakon dogovora da Žak dođe u Đakovicu, trojka je organizovala grupu koja ih je sačekala 24. marta na izlazu iz Dečana u blizini sela Junik.

Tri osobe u maskirnim uniformama sa fantomkama i dugim cevima navodno kidnapuju Šepfera, Žaka i Fridmanovu i odvode ih u planinski deo sela Junik u blizini granice sa Albanijom. Kidnaperi postavljaju uslov švajcarskom biznismenu da za oslobađanje mora platiti 500.000 švajcarskih franaka.

Žak sutradan šalje Šepfera sa prijateljem Albancem u Švajcarsku, i oni u roku od 48 sati obezbeđuju pola miliona švajcarskih franaka. Vraćaju se u Dečane. U međuvremenu, Interpol je ušao u trag Žaku i njegovom poslovnom prijatelju Šepferu, i o tome obavestio Interpolovu kancelariju u Prištini i KPS.

Po sletanju na aerodrom Slatina, policija prati Albanca iz Đakovice, i otkriva mesto gde je kidnapovani švajcarski biznismen bio zatočen. Kreće u akciju i hapsi otmičare Albanca, Šepfera, Fridmanovu i Albanca „poslovnog prijatelja". Žak se nakon ukazane lekarske pomoći vratio kući, a kriminalna grupa, kako je „Blicu" potvrdio portparol KPS-a Veton Eljšani, završila u zatvoru.

Zatvoreni lokali

- U pitanju je „ćelija" organizovane grupe kriminalaca - kaže Veton Eljšani dodajući da je u poslednjih dvadesetak dana na Kosovu otkriveno 20 objekata i uhapšene 23 osobe osumnjičene da su umešane u organizovani kriminal, trgovinu ljudima, šverc drogom i prostitucijom. Oni su se, poput trojke iz Dečana, bavili i uterivanjem dugova - kaže Eljšani izbegavajući da navede vlasnike i zatvorene objekte.

- To su objekti u kojima je bio zabranjen ulazak u slobodno vreme kosovskim i međunarodnim policajcima - kaže Eljšani.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.