Za bebe nema dovoljno novca

Izvor: Blic, 30.Apr.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za bebe nema dovoljno novca

NEGOTIN - Roditelji novorođene dece u Negotinu umesto da dobiju naknadu od 30.000 dinara za prvorođeneno dete, koliko su nedavno izglasali odbornici, isplaćuje im se 20.000 dinara, za drugorođeno umesto 60.000, isplaćuje se 25.000 dinara, za trećerođeno umesto 90.000 dinara, sleduje im 30.000, dok roditelji blizanaca umesto 100.000 dinara dobijaju svega 50.000 dinara, razlog je nedovoljno novca u budžetu opštine.

Poslednjih nekoliko meseci roditelji koji pokušavaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ostvare pravo na isplatu naknada iz opštinskog budžeta, a kao podsticaj rađanju, neprijatno su iznenađeni kada čuju da se novi iznosi za novorođenčad, koji su na velika zvona usvojeni na sednici SO Negotin krajem prošle godine, uopšte ne primenjuju, već su čak i umanjeni. Predloženi iznosi su korigovani naknadnim rešenjem predsednice opštine Negotin Radmile Gerov, a opravdanje za ovako nepopularan gest je jednostavno: nema dovoljno para u budžetu.

- Pamtim snimak sednice SO Negotin gde sam čula da je usvojen predlog da se za prvorođeno dete isplaćuje naknada od 30.000 dinara. To je bila i najvažnija vest na lokalnoj televiziji narednih dana. A kada sam se porodila i pokušala da ostvarim pravo na isplatu, saznala sam da ona u stvari iznosi 20.000 dinara. To je bezobrazluk, jer se javnosti, verovatno u propagandne svrhe, predočava jedan iznos koji se kasnije umanjuje. Ne sumnjam da je to urađeno na zakonit način, ali nije pošteno da se na ovaj način ubiru politički poeni, a da se kasnije odluka izmeni. Zar je to populaciona politika za koju se svi zdušno zalažu - ogorčena je Zdenka Tomić, majka tromesečne Anje.

- Nedavno sam saznala da je naknada za drugorođeno dete sa 60.000 dinara smanjena na 25.000 dinara. Kažu da je iznose promenila predsednica opštine jer nema dovoljno para u budžetu. Pa, bar bi ona kao mlada žena trebalo da ima razumevanja, jer sigurno zna koliko koštaju potrepštine za bebe. Zar nije mogla da to što nedostaje nadoknadi sa neke druge pozicije, ili da smanji druge troškove, a ne da uzima od dece - pita Sandra Petrović.

Radmila Gerov, predsednica opštine Negotin, tvrdi da iznosi za novorođenu decu usvojeni na sednici SO Negotin nisu deo odluke o budžetu, već su bili samo obrazloženje za krajnji ishod, a to je povećanje stavke sa četiri na 13 miliona dinara.

- Prilikom usvajanja odluke o budžetu za 2008, prvobitni iznos od četiri miliona dinara predviđen za isplatu naknada za novorođenu decu povećan je na 13 miliona dinara. I to je u potpunosti ispoštovano. Međutim, kada bi se primenili iznosi koji su predloženi kao obrazloženje, a koji nisu deo odluke o budžetu, predviđena sredstva ne bi bila dovoljna za celu godinu, s obzirom na prosečan broj dece koja se rađaju u opštini Negotin. Kako je u toku predizborna kampanja, mi smo mogli, u propagandne svrhe, da počnemo sa isplatom ovih naknada, ali bismo vrlo brzo istrošili planirana sredstva, pa za decu koja će biti rođena u drugoj polovini godine ne bi ostalo ništa. Ni to nije fer, pa smo se odlučili da srazmerno planiranim sredstvima utvrdimo iznose koje realno možemo isplatiti - izjavila je Radmila Gerov, predsednica opštine Negotin, naglašavajući da je novim rešenjem predviđena pomoć od 40.000 dinara za porodice bez dece, za vantelesnu oplodnju, što ranije nije bio slučaj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.