Za atentat na Draškovića ukupno 22 godine zatvora

Izvor: Studio B, 19.Jun.2012, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za atentat na Draškovića ukupno 22 godine zatvora

Viši sud u Beogradu osudio je bivše pripadnike državne bezbednosti Milana Radonjića na osam , a Stevana Bastu i Ratka Romića na sedam godina zatvora zbog učešće u atentatu na lidera SPO Vuka Draškovića.

Tokom izricanja prvostepene presude navedeno je da je kazna za to krivično delo između pet i 15 godina, ali da je Veće uzelo u obzir olakšavajuće okolnosti - da optuženi nisu optuživani, da su porodični ljudi, kao i činjenicu da se pokušaj atentata završio neuspešno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Osuđeni na presudu imaju pravo žalbe u roku od 15 dana od dana kada im presuda bude uručena pisanim putem. Tokom izricanja presude naglašeno je da je presuda doneta posle 12 godina od događaja i da je na dužinu procesa uticalo izvođenje velikog broja dokaza, što je uslovilo da "veće ima kompleksan zadatak da bi na pravi način doneo presude".

Više tužilaštvo u Beogradu zatražilo je u petak, u završnoj reči, da sud Radonjića, Bastu i Romića osudi na zatvorske kazne, jer je tokom postupka nesumnjivo dokazano da su učestvovali u pripremi Draškovićevog ubistva, koje je ostalo u pokušaju.

Odbrana optuženih je predložila Višem sudu u Beogradu da donese oslobađajuću presudu, odnosno da ih oslobodi optužbi, jer nisu učinili nijedno krivično delo. Svi optuženi ponovili su da nisu krivi i da odbacuju navode optužnice kao "sramne i lažne", tvrdeći da su svoje zadatke izvršavali po pravilima službe.

Bivši načelnici za unutrašnji i spoljni ekstremizam beogradskog centra DB Basta i Romić su, prema navodima optužnice, po nalogu svog šefa Radonjiića, pratili Draškovića i fotografisali njegovu kuću u Budvi. Zatim su te fotografije predali Radonjiću, (u ranijoj optužnici Radomiru Markoviću, koji je postupao po nalogu tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića).

Kako se navodi u optužnici, Radonjić je te fotografije "posredno predao neposrednim izvršiocima neuspelog atentata - pripadnicima "Crvenih beretki" koji su osuđeni na višedecenijske zatvorske kazne pred Specijalnim sudom - Branku Berčeku, Leonidu Milivojeviću i Nenadu Iliću. Radonjić, Basta i Romić se brane sa slobode.

Osudeni Basta nezadovoljan presudom

Bivši pripadnik beogradskog centra državne bezbednosti Stevan Basta, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog učešća u pripremi neuspelog atentata na lidera SPO Vuka Draškovića 2000. godine u Budvi, izjavio je nakon izricanja presude da je nezadovoljan i da nije očekivao da će biti proglašen krivim.

"Nisam očekivo da budem proglašen krivim, a kamoli da dobijem ovako visoku kaznu. Svedoci tokom postupka, njih 13, nedvosmisleno su i na jasan, argumentovan način, govorili o tome šta sam ja radio i da li sam prekršio zakon", rekao je Baste novinarima ispred Palate prevde.

Njegov advokat Dragan Đokić, takođe, nije zadovoljan odlukom Suda i najavljuje korišćenje prava na žalbu.

"Ne bih želeo da komentarišem obrazloženje koje je iznela sudija, smatram da nije sa dovoljno argumenata doneta presuda. Sačekaćemo presudu u pisanoj formi i uložiti žalbu", poručio je Bastin advokat.

Gajić: Veliki iskorak srpskog pravosuđa.

Punomoćnik Vuka Draškovića Vladimir Gajić izjavio je danas da presuda bivšim pripadnicima beogradskog Centra državne bezbednosti za učešće u pripremi neuspelog atentata na Draškovića u Budvi 2000. godine predstavlja veliki korak srpskog pravosuđa.

"Iznenađen sam time što je Viši sud u Beogradu smogao snage da ovako presudi. Smatram da je ovo veliki korak srpskog pravosuđa", kazao je Gajić, zadovoljan kaznom od osam godina zatvora za Milana Radonjića i po sedam godina za Stevana Bastu i Ratka Romića.Ovo je, rekao je Gajić posle izricanja presude, i "pokušaj da se sa države Srbije skine ljaga zbog svega onoga što je ta državna bezbednost radila u našoj istoriji poslednjih 65 godina.

Prema mišljenju Draškovićevog punomoćnika, kazne su primerene, jer su odgovor na krivično delo pokušaj ubistva."Sudija ih je osudila zbog pripremnih radnji koje su preduzeli radi ubistva Draškovića, i kazna je neka sredina između minimalne i maksimalne u ovakvim slučajevima", rekao je Gajić.

Na pitanje novinara ispred Palate pravde da li se čuo s Draškovićem nakon presude, Gajić je rekao da nije, i dodao da se ovakvom presudom uvodi ono što današnji političari često vole da kažu - "da niko nije zaštićen"."Ovo je korak i da se jednom zauvek spreče visoki državni činovnici da učestvuju u pokušajima likvidacija, u ovom slučaju Vuka Draškovića, ali i novinara i ostalih slučajeva koji na žalost, do danas nisu rasvetljeni.", rekao je Gajić.

Viši sud u Beogradu osudio je danas bivše pripadnike beogradskog centra državne bezbednosti Radonjića na osam godina, a Bastu i Ratka Romića na po sedam godina zatvora za učešće u pripremi neuspelog atentata na lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za atentat na Vuka Draškovića ukupno 22 godine zatvora

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Jun.2012

BEOGRAD - Veće uzelo u obzir olakšavajuće okolnosti - da optuženi nisu optuživani, da su porodični ljudi, kao i činjenicu da se pokušaj atentata završio neuspešno.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.