ZLA MAJKA

Izvor: Kurir, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZLA MAJKA

Socijalni radnici i policija oduzeli tromesečnu bebu koju je majka narkomanka satima ostavljala uplakanu i samu u stanu

PREŠEVO - Žensko novorođenče bez imena doneli su na dečje odeljenje vranjskog Zdravstvenog centra u nedelju 7. oktobra, pola sata iza ponoći, službenik preševske policijske stanice i radnik tamošnjeg centra za socijalni rad. Prema nezvaničnim saznanjima osoblja dečjeg odeljenja, reč je o vanbračnom detetu, čija je majka A. T. registrovani narkoman. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Pretpostavlja se da beba ima između dva i tri meseca, a pošto majka dete nije prijavila nadležnoj opštinskoj službi, ono još nije dobilo ime i prezime.

Bezimena beba je završila u Zdravstvenom centru Vranje posle prave drame koja se odigravala u subotu uveče u Preševu. Radniku Centra za socijalni rad je, naime, stigla anonimna dojava da se u jednom soliteru u ulici Vase Smajevića u naselju Železnička stanica već nekoliko puta desilo da se tokom većeg dela dana beba ostavlja sama u stanu, bez ičijeg nadzora, i da ona plače bez prestanka.

Radnik preševskog centra za socijalni rad je iste večeri ispred ulaza u zgradu sačekao majku A. T., koja se pojavila oko 21.30, ali je ona na pitanje da li joj je potrebna pomoć i da li ima neki problem, odgovorila „šta te briga za moje dete“. Potom je sama otišla u stan, gde se zadržala svega nekoliko minuta, zatim se vratila, ušla u taksi s kumanovskim registarskim tablicama i odvezla se u nepoznatom pravcu, ne obazirući se na pokušaje socijalnog radnika da je zaustavi.

Kako se iz stana sve vreme čuo plač bebe, policija je pozvana da interveniše i u prisustvu kriminalističkog tehničara vrata su obijena. Beba je u stanu nađena sama, ostavljena da leži na sunđeru na podu, crvena od neprestanog plakanja, a selotejpom joj je bila prilepljena flašica s mlekom, koje je ona već odavno popila. Dete je odmah prebačeno na dečje odeljenje Zdravstvenog centra u Vranju, gde ga je primio dežurni pedijatar Saša Nocić, uz objašnjenje da je beba oduzeta od majke koja o novorođenčetu nije vodila računa. Načelnik dečjeg odeljenja Zdravstvenog centra u Vranju doktor Lazar Stanković ističe da je beba primljena sa urednim kliničkim nalazom, kao i da na njenom telu nema znakova nasilja.

- U Pčinjskom okrugu ne postoje specijalizovane ustanove koje bi u ovakvim situacijama preuzimale napuštenu i odbačenu decu iz vanbračnih veza i poremećenih brakova. Mi ćemo čuvati i negovati bebu na odeljenju sve dok se njen status ne reši - izjavio je dr Stanković.[ antrfile ]

ČETIRI OSTAVLJENE BEBE

U poslednjih pet godina dečje odeljenje sve češće postaje svratište i privremeno boravište za napuštene bebe, kojih se majke i porodice odriču. Na odeljenju su trenutno četiri novorođenčeta iz Vranja, Preševa i Bosilegrada koje majke iz raznoraznih razloga nisu želele da odnesu svojim kućama. Bezimena dvoipomesečna devojčica iz Preševa ostaće u Zdravstvenom centru Vranje dok se neko iz preševskog centra za socijalni rad ne javi.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.