Izvor: RTS, 21.Jun.2023, 17:44

Вучић: Освајање ЕXPO 2027 велика шанса за Србију и грађане; ПКС: Биће отворене хиљаде радних места

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је освајање ЕXPO 2027 фантастична вест и шанса за Србију и све њене грађане. Министар финансија Синиша Мали рекао је да се очекујемо преко три милиона посетилаца, а процене су да ће укупан ефекат ове изложбе бити преко >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << милијарду евра. Председник ПКС-а Марко Чадеж рекао је да ће бити отворене хиљаде радних места.
"Ми смо се надали да ћемо остати у последњем кругу са Малагом. Ми смо добили 81 глас, Шпанија је добила 80, а пре тога је испала Аргентина Победили смо и САД, односно Минесоту и Пукет на Тајланду", рекао је Вучић за Танјуг. 
Додао је да је избор Србије за земљу домаћина специјализоване међународне изложбе огроман успех за нашу земљу. 
"Много сам срећан пошто сам видео колико су људи из нашег тима уложили енергије, рада, знања. Неки су нам се подсмевали када су видели да смо обилазили карипске земље и борили се за сваки глас", истакао је Вучић. 

Нагласио је да ће после 32 године и Пловдива, који је тада био домаћин светске изложбе (ЕXPO 1992), сада Србија бити домаћин. 
"Колико сутра крећемо у велике радове недалеко од националног стадиона у сурчинској општини да тај део Сурчина и Новог Београда и читавог доњег Срема доживи невероватан процват и развој", рекао је Вучић. 
Истакао је да су процене да ће око 2,6 милиона туриста ће посетити ЕXPO 2027. 
"Укупан економски ефекат биће око 1,1 милијарду евра. Хотелијерство, угоститељство – буквално ће све да процвета. Аеродром Београд, наш национални авио-превозник буквално све", рекао је Вучић.
Вучић је истакао да је понуда Београда била изванредна и захвалио на честиткама америчког државног секретара Ентонија Блинкена због освајања EXPO 2027.
"У свим овим данима не лаким за нашу земљу, једна фантастична вест. Ми смо се плашили да када дође до прегласавања, да ћемо изгубити од Малаге, Шпаније, али много труда и рада је уложено и честитам свим људима. Ово ће бити огроман допринос расту у годинама пред нама и даљем јачању економских активности. Србија је победила и побеђиваће", рекао је председник Србије.
Вучић је додао да смо добили подршку и победили земље попут Шпаније и САД.
"Неке земље региона недвосмислено су гласале за Србију, бескрајно сам захвалан свима који су гласали за нас и на азијском и на афричком континенту и онима широм света. Ово је огромно поверење у нашу земљу ће бити још један велики огроман економски корак напред, само годину дана после тога ми отварамо линију метроа, за који дан обилазницу око Београда. Сада морамо радити много више да бисмо могли да оправдамо поверење целог света", истакао је председник.
"Направити смештајне капацитете који ће моћи да добију пренамену" Он је нагласио да сви у Србији сада морају да "заврну рукаве" и да је потребно изградити сајамски простор и смештајне капацитете за предстојећи EXPO 2027, који ће након изложбе моћи да добију пренамену за оне који немају решено стамбено питање.

"У сваком случају зидамо, градимо нови град, овим градимо и будућност Србије. Показали смо да у политичком смислу можемо да добијемо широку подршку у свим деловима света, да победимо земље попут Шпаније и САД", рекао је он.
"Годину и по дана радило се на промоцији" Министар финансија Синиша Мали, који је био и председник Радне групе за израду и подношење кандидатуре за EXPO 2027, нагласио je да ће Београд током организације ове престижне манифестације бити економски центар света.
"Очекујемо преко три милиона посетилаца, а процене су да ће укупан ефекат ове изложбе бити преко милијарду евра. Преко 120 земаља ће доћи и потврдити да је Београд прихватљив и за исток и за запад, али и за север и југ", додао је министар.
Према његовим речима, ова вест која је данас стигла из Париза потврда је и исправности економске политике коју води Србија.
Овим поводом огласила се и премијерка Ана Брнабић на Твитеру.

"Напорно смо радили, борили се, представили потенцијале Србије и Београда на најбољи могући начин и – победили! Хвала целом тиму који је на овоме радио и хвала свима који су гласали за нас у јакој конкуренцији. Одмах крећемо да радимо на организацији. Свет ће 2027. бити у Србији", навела је Брнабићева.
Министарка науке технолошког развоја и иновација Јелена Беговић изјавила је данас у Паризу да је Србија постигла невероватан успех и поново показала да је лидер у региону.
"Невероватан успех, али и није ако узмемо у обзир огромну количину енергије, фантастичну групу људи која није мала. Радило се на томе годину и по дана, како бисмо Србију испромовисали и како би добили све те гласове", рекла је министарка Беговић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.