Vulin: Razvoj sistema PASARS i modernizacija radara Žirafa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2020, 11:45

Vulin: Razvoj sistema PASARS i modernizacija radara "Žirafa"

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO Duško Žarković prisustvovali su danas ispitivanjima rada protivavionskog samohodnog artiljerijsko-raketnog sistema (PASARS) sa integrisanim raketama "Igla” uvezanog s modernizovanim osmatračko akvizicijskim radarom "Žirafa".

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Vulin je na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici rekao da je razvoj protivavionskog sistema PASARS, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zajedno sa modernizovanim radarom "Žirafa“, velika stvar ne samo za protivvazduhoplovnu odbranu, već za čitavu vojsku Srbije.

"Vojska Srbije neprekidno se modernizuje. Naši ljudi se obučavaju i ono što je najvažnije, pokazujemo da su naši inženjeri i naši konstruktori u stanju da prate svetske trendove i da nalaze najbolja rešenja koja mogu da se primene na našoj tehnici i našoj tehnologiji. Vojska Srbije, zahvaljujući takvim ljudima, u stanju je da se oprema i naoružava mnogo jeftinije nego što bi to radila da je na tržištu", rekao je ministar odbrane.

On je naglasio da je "naše samo ono što je proizvod naše pameti i što sami proizvedemo, jer sve drugo podleže tuđim odlukama, nekim drugim pravima i ne može da se koristi onako kako mislimo da treba".

Prema rečima pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenada Miloradovića, trupna protivvazduhoplovna odbrana godinama je bila zapostavljana i u zemlji i kod mnogo razvijenijih zemalja, a pogotovo u prethodnoj eri ekspedicionih i asimetričnih sukoba, ali se sada ponovo intenzivno radi na njenom poboljšanju.

On navodi da su sistem PASARS-16 - samohodno protivavionsko oruđe bazirano na topu „Bofors“ 40 mm i modernizovani radar „Žirafa“ koji je osnovni osmatrački senzor baterije sistema PASARS, dva sistema koji čine osnovu modernizovane trupne PVO.

Miloradović je istakao da je osnovna varijanta protivavionskog sistema PASARS uvedena u naoružanje prošle godine i dodao da su u skladu sa principima spiralnog razvoja u toku završna ispitivanja novih podsistema koji će dodatno da unaprede to protivavionsko oruđe.

Rukovodilac projekta na zadatku Usavršeni protivavionski sistem „Bofors“ - Pasars, kapetan Aleksandar Stanojević iz Vojnotehničkog instituta, rekao je da je opit po svim parametrima protekao uspešno.

Ispitivanjima su prisustvovali i načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović i direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik Bojan Pavković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.