Izvor: Blic, 03.Apr.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Uspešan skup tužilaca za ratne zločine regiona

U Briselu je danas završena dvodnevna konferencija tužilaca za ratne zločine s područja bivše Jugoslavije, na kojoj je učestvao i srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji je skup ocenio kao vrlo uspešan.

"Konferencija je bila vrlo uspešna. Dogovoreni su konkretni oblici saradnje sa kolegama iz regiona", izjavio je Vukčević Tanjugu.

Cilj skupa, koji je organizovalo tužilaštvo Haškog tribunala, bilo je jačanje regionalne saradnje u pitanjima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << istraga i krivičnog gonjenja, a potpisan je protokol o obuci tužilaca iz regiona koji će biti upućeni u Hag.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je na otvaranju skupa da je važno da se dragoceni materijali iz istraga realizuju pred lokalnim pravosuđima, u skladu sa tranzicionom strategijom Haškog tribunala. Haški sud, kako je istaknuto, ostaje posvećen nastavku saradnje sa nacionalnim tužilaštvima za ratne zločine i pravosudnim vlastima, kojima će ustupiti preostale istražne predmete i sa njima podeliti prikupljene informacije i saznanja.

Komesar za proširenje EU Oli Ren ukazao da je regionalna saradnja važna za pomirenje u regionu i da smatra da je zapadni Balkan deo Evrope, da je svima mesto u Evropi i da je potpuna saradnja sa Haškim tribunalom jedan od uslova za uspešno pridruživanje EU. Kako je kazao Ren, regionalna saradnja je "srce evropske politike u odnosu na zapadni Balkan".

Obraćajući se učesnicima Konferencije, Vukčević je u jučerašnjem govoru naglasio da za Srbiju ne postoji dilema i da smo kao država posvećeni pronalaženju, hapšenju i isporučivanju dvojice preostalih haških optuženika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.