Izvor: B92, 25.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: U toku istraga o "slučaju Batajnica"

Beograd -- Sreten Lukić optužen je s generalima Nebojšom Pavkovićem Vladimirom Lazarevićem i Vlastimirom Đorđevićem za zločine protiv čovečnosti nad kosovskim Albancima i kršenje zakona i običaja rata tokom 1999. Optužnicu protiv njih Haški tribunal obelodanio je 20. oktobra ove godine. Premijer Srbije Zoran Živković ponovio je da je saradnja sa sudom u Hagu neophodna, ali da očekuje da će Tužilaštvo ispuniti obećanje i mnoge predmete ustupiti domaćim sudovima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je u intervjuu Radiju B92 da je "slučaj Batajnica", odnosno pronalazak masovne grobnice kosovskih Albanaca, obrađen i da su u toku istražne radnje protiv nepoznatih izvršilaca. "U taj zločin bilo je uključeno mnogo ljudi", navodi Vukčević i napominje "da je za sada nemoguće govoriti o detaljima istrage". "Učesnici u izvršenju tog krivičnog dela su i vozači koji nisu prijavili, a znali su šta je urađeno i odakle potiču ti leševi. Verovatno će se neki od njih pojaviti kao svedoci-saradnici. Optužnica za Batajnicu biće podignuta kad bude završena istraga, koja je intenzivna. Kada je u pitanju Batajnica, imali smo značajnu pomoć Haškog tribunala, ali je ta saradnja mnogo više značila u procesu 'Ovčara'", kaže Vukčević. "Viši sudski istražilac Jan Bumen predao mi je 18 sati snimljenog materijala, koji je snimila njihova kancelarija u Beogradu, a na kojima su razgovori sa osumnjičenima i izvršiocima", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.