Vukčević: Imamo svedoka o uzimanju organa Srba

Izvor: Politika, 09.Sep.2012, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Imamo svedoka o uzimanju organa Srba

Bivši pripadnik OVK tačno je opisao kako je jednom srpskom zarobljeniku odstranjeno srce na severu Albanije i kakva je bila procedura trgovine organima u kojoj je i sam učestvovao

Tužilaštvo za ratne zločine ima svedoka koji je učestvovao u uzimanju organa srpskih zarobljenika s Kosova krajem 90-ih godina, izjavio je juče Tanjugu tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

On je kazao da je svedok, koji je inače bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (OVK), tačno opisao kako je jednom srpskom zarobljeniku odstranjeno srce na lokaciji u blizini Kukeša, na severu Albanije, a organ je transportovan na aerodrom Rinas u blizini Tirane.

Srce je, prema svedočenju tog očevica, zatim prodato na crnom tržištu, napomenuo je Vukčević. Tužilac je precizirao da je taj svedok dao izjavu o lekarskoj proceduri, urađenoj na severu Albanije, i trgovini ljudskim organima Srba kidnapovanih 1998. i 1999. tokom sukoba na Kosovu.

Svedok je do detalja ispričao proceduru trgovine organima u kojoj je i sam učestvovao, a kako je naglasio Vukčević on će zbog svoje bezbednosti dobiti posebne mere zaštite.

Detalje o trgovini organima u kojoj su učestvovali pripadnici OVK otkrio je u svom izveštaju specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti 12. decembra 2010.

Prve tvrdnje o trgovini ljudskim organima na KiM obelodanila je bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u svojoj knjizi „Lov: Ja i ratni zločinci”, koju je objavila po odlasku s dužnosti.

Karla del Ponte je u knjizi opisala kako je 1999. godine od novinara saznala da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju, gde su im vađeni organi, koji su zatim slati u Italiju, odakle su distribuisani u klinike širom Evrope.

U knjizi ona spominje naselje Burel u Albaniji, gde su žrtvama vađeni organi u kući koju ona u knjizi naziva „žuta kuća”.

Srpsko tužilaštvo, ali i međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč tražili su od Albanije da pokrene istragu o navodima o trgovini organima otetih Srba, ali ta država nije bila raspoložena za saradnju u toj istrazi.

Prema Martijevom izveštaju, organizator otimanja ljudi i trgovine ljudskim organima bio je aktuelni predsednik kosovske vlade Hašim Tači i Drenička grupa.

Haški tribunal pokrenuo je 13. januara 2005. godine istragu o trgovini organima, na osnovu predmeta koji su pronađeni u „žutoj kući”, za koje je postojala osnovana sumnja da su korišćeni za vađenje organa otetim Srbima i nealbancima.

Među predmetima koji su pronađeni, nalazili su plastične posude, prazne boce s nazivima lekova koji se koriste pri hirurškim intervencijama i metalne krhotine koje su podsećale na ostatke hirurških instrumenata.

Prema istrazi koju je sprovelo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, hirurški zahvati nad žrtvama trgovine organima izvođeni su u domovima zdravlja ili bolnicama, korišćenim tokom rata za lečenje vojnika OVK.

Za te potrebe korišćeni su deo bolnice u kasarni „Bajram Curi”, dom zdravlja u fabrici „Koka-Kole” u Tirani, neuropsihijatrijska bolnica u zatvoru broj 320 u mestu Burelj i privatna kuća adaptirana u bolnicu u blizini mesta Tropoja, takozvana žuta kuća, koja se nalazi u selu Ribe, nedaleko od grada Burela i danas je bele boje.

U njoj žive članovi porodice Katuči koja je posle otkrivanja slučaja negirala da je njihova kuća ikada bila mesto na kome su zarobljenicima vađeni organi. Poštosu istražitelji ispod bele fasade pronašli tragove žute boje, porodica je promenila priču, tvrdeći da je kuća ofarbana u žuto pred jednu svadbu.

Pored pomenutih lokacija, srpsko tužilaštvo raspolaže podacima da je postojao i ilegalni zatvor u rudniku Deva koji se nalazi u pograničnom delu između Kosmeta i Albanije.

Kao odgovor, EU i Euleks su izjavili da oni smatraju da je izveštaj veoma ozbiljan i da traže dokaze, dok je Tači negirao sve optužbe i najavio tužbu protiv Martija.

Početkom januara 2011. u Istanbulu je uhapšen doktor Jusuf Sonmez, a dva meseca kasnije Euleks je doneo odluku o pokretanju krivičnog procesa protiv optuženih za trgovinu ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.

Optužnice su podnete protiv Luftija Dervišija, Dritona Džilte, Sokola Hajdinija i Ilira Rečaja u vezi s njihovim aktivnostima u prištinskoj klinici „Medikus” i suđenje je u toku.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine sarađuje na istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji u klinici „Medikus” i s ruskim istražiteljima.

Intenzivna saradnja s Rusijom zasnovana je na sporazumu koji su 12. januara ove godine u Moskvi potpisali republički javni tužilac Zagorka Dolovac i generalni tužilac Ruske Federacije Juri Čajka.

Vekarić: Iskaz proveravan 16 meseci

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je juče Tanjugu da je Tužilaštvo proverilo navode svedoka i učesnika medicinske procedure vađenja ljudskih organa srpskih zarobljenika s Kosova, na severu Albanije krajem devedesetih godina i da se uverilo u njihovu tačnost.„Njegova izjava je zaista frapantna i od velikog je značaja. Mi na ovome radimo već 16 meseci i proverili smo sve njegove navode”, precizirao je Vekarić.

On je izrazio zadovoljstvo što, zahvaljujući istrazi srpskog Tužilaštva, sada i sve relevantne međunarodne institucije mogu da provere navode tog svedoka i da se, kako je rekao, „uvere u ono u šta smo se mi uverili, naravno i da se uključe u istragu”, naglasio je Vekarić.„Sada nam je najbitnija njegova bezbednost i za to se stara specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, tako da je on potpuno siguran”, istakao je Vekarić.

objavljeno: 10.09.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.