Vučić o preseljenju ambasade: Izrael priznao Kosovo, postupićemo u skladu sa interesima Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2021, 12:04

Vučić o preseljenju ambasade: Izrael priznao Kosovo, postupićemo u skladu sa interesima Srbije

Predsednik Vučić izjavio je, na pitanje novinara da li će i kada biti preseljena ambasada Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim, pošto za to danas ističe rok predviđen Vašingtonskim sporazumom, da je Izrael u međuvremenu priznao nezavisnost Kosova i da ćemo postupiti u skladu sa interesima Srbije, koji su promenjeni od trenutka priznanja Kosova od strane Izraela.

"Mi smo imali dogovore, a ja sam imao i razgovor sa izraleskim premijerom i jasno sam mu rekao da nisam potpisao zajednički >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dokument sa Albancima i Amerikancima već samo sa Amerikancima, a to se ticalo i odnosa Izraela prema nama", rekao je Vučić.

Kaže da je Izrael u međuvremu priznao Kosovo, kao i da mi razgovaramo o tome i sa Amerikancima.

"I nemojte da se sekirate za poziciju Srbje. Mi ćemo u skladu i sa međuanronom javnim pravom, ali i sa interesima Srbije, a ti interesi su promenjeni od trenutka kada je Izreal prinao nezavisnost Kosova donositi odluke u budućnosti, poštujući prijateljstvo sa Izraelom, ali i poštujući i sebe. Ne možete da nam kažete - mi smo priznali nezavisnost na delu vaše teritorije, a vi ajde izvolite zato što vas pritiskaju oni koji su i nas pritiskali, pa uradite to isto...", kazao je Vučić.

Predsednik ističe da tu logiku ne prihvata, pošto je predsednik suverene i nezavisne Srbije i da je njegov posao da štiiti interese Srbije i srpskog naroda.

Za Kamberija najbolja Srbija bez KiM i tri opštine na jugu

Poslaniku Šaipu Kamberiju bi najbolja bila Srbija bez Kosova i Metohije, Preševa, Bujanovca i Medveđe, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić dodajući da razume Kamberija jer on ne samo da se zalaže za nezavisno Kosovo, već i za prisajedinjenje takozvane Preševske doline Kosovu.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara, nakon ceremonije obeležavanja završetka radova na konstrukciji Kule Beograd, a komentarišući izjavu Kamberija da današnja Srbija nije dobra ni za Srbe, zahvalio Kamberiju što jasno i svuda pokazuje da je protiv njega, a da podržava neke druge.

"Razumem ga, Šaip Kamberi ne samo da se zalaže za nezavisno Kosovo, već se zalaže za prisajedinjenje takozvane Preševske doline Kosovu i hvala mu na tome što jasno i svima govori da je protiv mene, a da podržava neke druge jer on misli da bi najbolja Srbija bila Srbija bez Preševa, Medveđe i Bijanovca, Srbija bez Kosova, Srbija u kojoj bi uvek moglo da u Bujanovcu ne bude nijednog Srbina na vlasti", kazao je Vučić.

Navodeći da je Kamberi sada uspeo da "izbaci" sve Srbe iz vlasti u Bujanovcu, Vučić je kazao da će se spremati za izbore.

"Spemaćemo se za sledeće izbore, pa ćemo onda da vidimo kako će to da bude", kazao je.

Poslednja presuda "slika i prilika" haškog tribunala

Predsednik Vučić izjavio je da je poslednja haška presuda, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, "slika i prilika" političkog delovanja haškog tribunala i da se pita ima li kraja osveti srpskom narodu, kao i da ne zna samo za šta nam se toliko svete.

Na pitanje novinara da prokomentariše tu presudu, Vučić je rekao da poslednja haška presuda govori sve.

"Uvek možemo da govorimo ko je odgovoran za sukobe na prostoru bivše Jugoslavije, ali strahovito je važno da ukažemo na činjencu da su u predmetima Gotovine i Makrač promenjena pravila i sudska praksa. Rekli su da mora da se vidi lični uticaj u zoni delovanja pomenutih lica, da mora da postoji akt ili naređenje u pozivu na zločine", naveo je Vučić.

Dodaje da je to bio razlog, kako je čuo, da su neke haške sudije uzele ogroman novac u Zagrebu za to, iako ne želi da u to veruje.

"Ne isključujem mogućnost da neke zemlje pokrenu istragu po tom pitanju. Tada su promenili sudsku prasku i to je bio razlgo da i Gotovina i Markac, ali i Perišić, a prvostepeno Simatović i Stanišić budu oslobođeni odgovornosti. Tri godine kasnije kada su pravosnažni bili oslobođeni po žalbi tužioca ponovo se sudi Simatoviću i Stanišiću i posle tri godine se ponovo menja praska sudska i vraća na ono staro i budu osuđeni za zločine u Bosanskom Šamcu bez udruženog zločinačkog poduhvata. To je slika i prilika političkog delovanja haškog tribunala", naglasio je predsednik Srbije.

Kazao je da mi Srbi treba da razumemo šta je bila namera i koju poruku su nam poslali, ali i svoju poziciju, kao i da moramo da čuvamo mir i stabilnost.

"Ali, da osveta koja se sprovodila nad srpskim narodom i srpskom državom je bila takva osveta za nešto što ne ne razumeme tačno za šta i pored toga što ne želim da kažem da smo mi bili anđeli i da nije bilo zločina sa naše strane. Samo se pitam imali joj kraja toj osveti", zapitao je Vučić.

Dodao je da moramo da idemo uzdigunte glave i da štitimo nacionalne i državne interese i da budeo deo Evrope i sveta.

Glupost da sam učestvovao u ubistvu Olivera Ivanovića

Predsednik Vučić ponovio je danas da su gluposti tvrdnje koje se mogu čuti da je učestvovao posredno u ubistvu Olivera Ivanovića i poručio da veruje nadležnim državnim organima Srbije koji rade na tom slučaju.

Vučić je, na pitanje novinara da li je razgovarao sa Milenom Popović zbog čega je napustila Skupštinu kada je govoro o KiM i da taj razlog ima ime i prezime i da je razočarana time što je "propalo" obećanje da će u roku od dve nedelje biti oktivreni detalji o ubistvu Olivera, rekao:

"I ja sam razočaran prištinskim organima i mnogima iz međunarodne zajednice koji nam nisu dostavili snimke i podatke koje smo tražili. Naše službe rade danonoćno na tome i nastaviće da rade".

Dodao je da razume da tajkuni koji drže deo medija pokušavaju i na taj način da ga napadaju.

"Slušao sam mesecima i godinama kako sam negde posredno učestovao u ubistvu Olivera Ivanovića - što je glupost. Kada je postalo besmisleno i kada ste tu ženu napadali i predstavljali je najgorim rečima... posle samo jedne rečenice treba da postane vaša zvezda", rekao je Vučić.

Kaže da ga interesuju isključivo činjenice i da je slušao isto takve bajke o njegovoj umeštanosti u smrt Vladimira Cvijana i dodao da su to najgluplje teorije zavere.

Milena Popović inače izjavila je da je napustila nedavno skupštinsko zasedanje, na kome je govorio Aleksandar Vučić, zato što se u u skupštinskoj sali nalazio i Milan Radoičić, koji je na Kosovu bio optužen za ubistvo njenog supruga Olivera Ivanovića.

Vučić pozvao Krivokapićeve kćerke da se vrate u Srbiju

Predsednik Vučić odbacio je danas da iz Srbije stižu poruke u Crnu Goru koje nisu ni bratske, a ni prijateljske i pozivajući ćerke Zdravka Krivokapića da se vrate i žive u Srbiji poručio im da će im Srbija garantovati punu bezbednost.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara, nakon ceremonije obeležavanja završetka radova na konstrukciji Kule Beograd, izneo činjenice koje govore u prilog tome da Srbija nije učinila ništa loše Crnoj Gori u prethodnih nekoliko godina, za razliku od Podgorice.

"Jesmo li mi priznali nezavisnost Boke Kotorske, Rožaja ili nekog drugog dela Crne Gore, jesmo li prihvatili da se otcepi neki deo Crne Gore i rekli zarad evropskih integracija mi ćemo da prihvatimo taj deo Crne Gore kao nezavistan - nismo, oni jesu, priznali su nezavisnost Kosova", kazao je Vučić.

Dodaje da je iz Podgorice proteran naš ambasador i to zato što je, kako kaže, napisao o Mojkovačkoj bici ono što su istorijske činjenice i ono sa čim se današnje crnogorsko rukovodstvo saglašavalo u tom trenutku.

"Mi smo njima dali vakcine, a oni su deo vakcina umesto da daju narodu, Albancima na Kosovu, što bih i ja učinio, dali, da bi ponizili Srbiju oružanim snagama, vojsci Kosova", kaže.

Navodi i da sa 400 vakcina, koliko su dali vojsci Kosova, ništa nisu pomogli jer je to za 200 ljudi.

"Ali, dali su vojsci Kosova koja je protiv međunarodnih zakona formirana suprotno Rezoluciji 12 44 da bi dodatno ponizili Srbiju", naglasio je predsednik.

Kako kaže, sve što je rekao su činjenice, kojima se i oni u Crnoj Gori hvale.

Kada je reč o napadu u jednom dnevnom listu u Srbiji Krivokapićevih ćerki, predsednik ističe da je apsolutno protiv napada na porodicu, ne samo Krivokapićevu, već svačiju.

"Šta hoćete, da se mešam u rad novina, tada biste o meni govorili kao o diktatoru. Da li se slažem sa tim, ne, ali vi optužujete Srbiju zbog pisanja tabloida", kazao je.

Ističe da je on svakog dana na crnogorskim naslovnim stranama i dodaje da mu je napadana poriodica bezbroj puta.

"Mene su optužili pre neki dan u zvaničnim novinama crnogorkse vlasti za državni udar i to kao zato što sam ja nešto dojavio patrijarhu, a nisam ni znao da Krivokapić dolazi da se nađe sa patrijarhom", ukazao je Vučić.

Ističe da će Krivokapićevim ćerkama država Srbija garantovati punu bezbednost, ali dodaje da je trebalo da o njihovoj, kako tvrde, ugroženosti obaveste državne organe Srbije.

"A ne da pravite predstavu za javnost jer predstavu za javnost po onome što piše u crnogorskim medijima mogu da pravim svaki dan i mogu i sin i ćerka i cela familija svakoga dana da mi izdaju saopštenja po tom pitanju, a neću da govorim o tajkunskim medijima u Srbiji koji svakoga dana organizovano vode hajku", naveo je.

U tom smislu, ukazao je na to da je on najnapadanije lice u regionu i da zbog toga još nijednom nije zaplakao nigde, niti je proglasio ijednu državu da stoji iza toga.

Pozvao je Krivokapićeve ćerke da dođu u Srbiju i poručio im da su dobrodošle da žive ovde.

"Garantovaćemo im bezbednost, Srbija je zemlja dobrih domaćina i dobrih ljudi i kod nas suprotno ne sme da se dešava", kazao je Vučić.

"Kritike vežbe na Pešteru od onih koji su uništavali vojsku"

Vučić je rekao i da je uputio saučešće porodici vojnika koji je preminuo tokom vežbe na Pešteru i kazao da su oni koji kritikuju vežbe isti koji su uništavali vojsku.

Vučić je, na pitanje da li su tačne tvrdnje da nije poslao saučešće preminulom vojniku, istakao da je svakom vojniku, podoficiru kojim se dogodilo bilo šta uvek poslao saučešće.

"Reč je o još jednoj laži. Ako nisam mogao da pomognem i učinim više, ljudska i moralna obaveza je da pošaljete saučešće porodici svakoga ko strada na poslu. Učinio sam to i razume se to su teške stvari i nešto kako možemo da pokazezmo saučešće porodicama lica koja su preminula obavljajući važne dužnosti za Srbiju", objasnio je predsednik.

Kada je reč o kritikama vezanim za vežbu Vojske Srbije na Pešteru, rekao je da se u kritikama tačno prepoznaju oni koji su uništavali vojsku.

"Ne mogu da kažu da nisu videli spremnu vojsku. Nisam razumeo neke kritike u vezi trgovaca oružjem. Na vežbi ste mogli da vidite najviše naše nove mašine, rezultat naših fabrika, ali i oružja koje smo kupili od Ruske Federacije i drugih. U martu će građani moći videti još snažniju vojsku", naglasio je Vučić.

Kritike, kaže, dolaze od onih koji su radovali uništenju vojske, koji žele da naša vojska ne postoji, jer smo navodno pretnja.

"Ja se radujem snažnoj vojsci i zato su naši pogledi drugačiji", zaključio je predsednik Vučić.

Sloboda štampe zagarantovana, nepotreban tvit Pilje

Vučić izjavio da je Srbija slobodna zemlja u kojoj je zagarantovana slobode štampe i ocenio kao nepotrebnu i štetnu izjavu poslanice Biljane Pilje o novom dnevnom listu "Nova".

Vučić je to rekao nakon ceremonije obeležavanja završetka radova na konstrukciji Kule Beograd, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše što se on našao na na naslovnoj strani "tabloida" Nova i tvit poslanice Pilja taj tabloid okarakterisala kao strani mediji u kojem rade strani plaćenici.

"Srbija je slobodna zemlja, u Srbiji je sloboda štampe zagarantovana, u Srbiji svako ima pravo da kaže šta želi, dobro bi bilo da se ponaša odgovorno i naravno da ne čini krivična dela. Nemam problem sa tim, nikada nisam tužio nijednog novinara, nijednog političara za izgovorene bezbrojne laži, neistine, falsifikate", kazao je Vučić.

Istakao je da je potpuno nepotrebna, štetna i loša izjava Biljane Pilje i dodao da ju je lično zamolio da taj tvit obriše.

Kako je pojasnio, oni koji pripadaju najvećoj stranci u Srbiji - SNS-u sa pravom su napadali one koji su spaljivali knjigu Gorana Vesića i ne smeju da budu slični onima koji su, kako kaže, zemlju razorili.

Vučić koji je preporučio Jeremiću, Đilasu i Mariniki Tepić da pročitaju Vesićevu knjigu koju je ocenio kao pristojnu, poručivši da iz nje mogu nešto i da nauče, kazao je da su tu knjigu spaljivali samo zato što im se autor nije svideo.

"Spaljivali su knjigu i time su se dičili jer im se nije sviđao autor. Molim ljude iz najveće stranke u Srbiji da ne govore loše,mada govoriti o novinama kao o knjizi nije isti nivo, ali ih molim da ne govore loše. Imaju pravo da negiraju, da kažu da je nešto loše, ali ne smeju da vređaju novinare, da spaljuju, seku. Mi ne smemo da budemo slični onima koji su zemlju razorili", istakao je.

Vučić kaže da je Pilja vredan poslanik, veliki borac, ali je moli, kao i sve druge da vode računa o tome kako se odnose prema onima koji drugačije misle iz bilo kog razloga.

"To mora da bude naša obaveza. Ja sa tim ne mogu da se saglasim i uvek ću da se borim protiv toga, čak i za one kojima sam svaki dan na naslovnoj strani kada više ne znaju šta da kažu. Ne zna se koji je naslov gluplji, ali bez obzira koliko su glupi uvek ću da se borim da ti besmisleni naslovi ugledaju sunce i da pokažemo narodu razliku", naglasio je Vučić.

Podsećajući na jedan od naslova - "Red Vučića, pasulja i oružja", Vučić je upitao da li na promociji naoružanja treba ljudi da jedu jastoge i špagete bolonjeze.

Ocenio je da se iz takvih naslova ništa ne razume i dodao da se ne razume ni da li je kritika zbog pasulja ili nečega drugog.

"Ali, nije to, problem je što je Vučić i u pasulju i u oružju, slučajno vrhovni komandant, ali šta će nam da poštujemo Ustav", kazao je predsednik.

Lično ću proveriti uslove u ustanovama za ometenu decu

Predsednik Vučić najavio je danas da će lično proveriti uslove u ustanovama za decu ometenu u razvoju.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa slikama objavljenim u javnosti i uslovima u kojima borave deca ometena u razvoju i na kome je odgovornost za to, Vučić je rekao da veruje nadležnim drzavnim organima u njihovom postupanju i naglasio da će lično posetiti te domove.

"Užasnut sam slikama koje sam video iz perioda vlasti Đilasa, Tepićke i Jeremića. Te slike su zaista jezive. Ako se nisu popravili uslovi i promenile stvari iz tog perioda, jer su pokazivali slike iz 2012. godine, onda je to na sramotu našem nadležnom ministarstvu i svim ljudima koji to nisu uradili", istakao je on.

Kaže da će se lično postaratati svojim zahtevima i da će možda i sam otići da poseti neku od tih ustanova kako bi video u kakvom stanju ta deca žive.

Uradićemo sve da se to promeni, ako je to tako, poručo je on i dodao da ima uveravanja nadležnih da stvari stoje durgačije.

"Lično ću se angažovati po tom pitanju, za mene ne postoji važnije pitanje od budućosti naše dece. Neće mi biti teško da posetim svaki od tih domova, da vidim situaciju, kakva je nega i briga i šta možmeo još da učinimo", naglasio je Vučić.

Dodao je da je država, na primer, 10 puta uvećala iznose novca za decu koju treba da lečimo u inostranstvu, kao i da je 30 puta uvećala sredstva za retke lekove za lečeje naših građana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić: Biće značajnog povećanja plata i penzija, stižemo evropske standarde

Izvor: RTS, 01.Jul.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u ovoj godini biti značajnog povećanja plata i penzija i naglasio da Srbija polako stiže evropske standarde po tom pitanju. Ističe da je minus u državnoj kasi jasno manji od planiranog. . Alksandar Vučić je, prilikom obeležavanja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.