Izvor: B92, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršac: Jedan begunac na slobodi

Vršac -- Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo večeras da je uhvaćen još jedan zatvorenik koji je u utorak pobegao iz zatvora u Vršcu

Kako se navodi, danas je u Vršcu uhvaćen zatvorenik Milan Todorović koji je juče, sa još jednim zatvorenikom, opljačkao jednu prodavnicu u Vršcu. Od osam zatvorenika koji su 30. oktobra pobegli iz vršačkog zatvora na slobodi je jedino Marjan Stojanov.

Nakon što su preksinoć vezali i tukli jednu osobu, i posle jučerašnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hapšenja šestorice odbeglih, Todorović i Stojanov jutros su opljačkali prodavnicu na drugom kraju grada.

U zatvoru u Vršcu i ranije se dešavalo da nekoliko pritvorenika pobegne iz pritvora, ali gotovo nikada da, kao pre tri dana, iz ćelije istovremeno pobegne čak osam zatvorenika, i to tako što su pokidali šipke na prozoru ćelije.

Krimininolog Zlatko Nikolić objašnjava za B92 da nije neobično to što odbegli zatvorenici danima čine razbojništvima i pljačke.

"Sasvim je normalno i očekivano da kada neko pobegne iz zatvora, on nije pobegao da bi mirovao, jer kada bi mirovao, ne bi imao od čega da živi, dakle pljačke, napadi, otimačine...", navodi on.

"A ako ima i nekog, kako se to u žargonu kaže, računa za potkusurivanje, savim je moguće da se pojavi i to", navodi Nikolić.

"Inače, samo bekstvo iz zatvora nije krivično delo – osim ako u bekstvu ne počini druga krivična dela. Njihovo je pravo da beže, a naše da ih hvatamo", kaže on.

Istražni sudija Opštinskog suda u Vršcu Cveta Kajević-Grubišić potvrdila je danas ranije za B92 da su dvojica begunaca u vršačkom zatvoru izdržavali pravosnažnu kaznu.

Ona je dodala i da su oni osuđeni zbog blažih krivičnih dela u odnosu na šestoricu kriminalaca koji su uhapšeni juče i da bi zbog toga građani Banata trebalo da budu manje zabrinuti.

"Sve upućuje na to da ta lica nemaju nikakvu logistiku, da su bez novca, hrane i smeštaje, što upućuje na zaključak da će i oni biti uskoro pronađeni i vraćeni u pritvor, i naravno, kaženjeni i za nova krivična dela koja su u međuvremenu činili", kaže ona.

Osmorica pritvorenika pobegla su u noći između utorka i srede iz odeljenja pritvora u Vršcu, tako što su razvalili šipke i iskočili kroz prozor. Iz Uprave za izvršenje zavodskih sankcija nije navedeno zbog kojih krivičnih dela su bili osuđeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.