Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu Sinanu Morini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Avg.2009, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu Sinanu Morini

BEOGRAD - Vrhovni sud Srbije saopštio je danas da je ukinuo presudu Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu kojom je Sinan Morina oslobođen optužbi za ratne zločine nad civilima i predmet vratio na ponovno suđenje.

Veće za ratne zločine Vrhovnog suda Srbije uvažilo je žalbu tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića i ocenilo da se tom žalbom osnovano pobija pravilnost i potpunost utvrđenog činjeničnog stanja te da je zato neophodno ukidanje prvostepene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << presude.

Pripadnik bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Sinan Morina oslobođen je 20. decembra 2007. godine pred Većem za ratne zločine optužbi za zločin nad srpskim civilima u selu Opteruša na Kosovu, 1998. godine.

Sudija Olivera Anđelković je u obrazloženju presude navela da je sud utvrdio da nema dokaza da je Morina učestvovao u napadu, proterivanju i zatvaranju civila u tom selu od 17. jula do 21. jula 1998. godine, kao i paljenju i uništavanju imovine i verskih objekata, za šta se on po optužnici tereti uz još 34 pripadnika "orahovačke grupe" OVK.

"Veće je za kratko vreme uspelo da izvede oko 20 svedoka, uglavnom meštana Opteruše i drugih sela. Od svih svedoka niko nije spomenuo ime Sinan Morina, izuzev Slavice Banzić na čijem se iskazu zasniva optužnica", rekla je sudija Olivera Anđelković.

Morina je optužen da je sa još 34 pripadnika "orahovačke grupe" OVK osam žena iz Opteruše prevezao do Zočišta, a zatim do mesta Samodreža, dok su ostali pripadnici njegove jedinice tukli, a zatim prevezli osam muškaraca do mesta Volujak gde su ih ubili i gde su 2005. godine pronađena njihova tela.

Zamenik tužioca Dragoljub Stanković je na početku suđenja precizirao da se Morini ne stavljaju na teret ubistva pošto za to nema dokaza.

Ubijeni su Božidar, Novica, Mladen i Nemanja Božanić, Spasoje i Miodrag Burdžić, Spasoje Banzić i Sreten Simić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukinuta oslobadjajuća presuda Sinanu Morini

Izvor: S media, 25.Avg.2009

Vrhovni sud Srbije ukinuo je presudu Veća Okružnog suda u Beogradu za ratne zločine, kojom je nekadašnji pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Sinan Morina oslobodjen optužbi da je izvršio ratni zločin nad srpskim civilima na Kosovu i Metohiji 1998. godine, saopštio Vrhovni sud. ..Taj sud je...

Nastavak na S media...

Ponovo suđenje Sinanu Morini

Izvor: B92, 25.Avg.2009

Beograd -- Vrhovni sud Srbije ukinuo je presudu kojom je Sinan Morina oslobođen optužbe da je kao pripadnik OVK izvršio ratni zločin... Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje. U saopštenju se navodi da je VSS ocenio da se žalbom tužioca za ratne zločine osnovano pobija pravilnost...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.