Izvor: B92, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhovni sud o "Ibarskoj"

Beograd -- Pred Vrhovnim sudom završena javna sednica o žalbama na treću prvostepenu presudu za zločin na Ibarskoj magistrali.

Na kraju su se sudu obratili nepravosnažno osuđeni za taj zločin. Prvi se sudu obratio Milorad Ulemek, koji je u sudnicu ušao vidno raspoložen. On je na sebi svojstven način negirao navode presude prema kojoj je osuđen na 15 godina zatvora.

"Ispada da sam ja tog jutra ustao na levu nogu, verovatno mamuran. Onda sam pokupio šest gerilaca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Jedinice za specijalne operacije, pokupio kamion MUP-a i nakačio mu tablice Državne bezbednosti i otišao na Ibarsku. Onda sam valjda telepatski primio poziv i posle svega sve ostavio tamo, i kamion i tablice, i otišao. Ako prihvatite obrazloženje prvostepenog suda, molim vas da mi razrežete još 15 godina jer sam idiot", kaže on.

I Ulemekov biši šef Radomir Marković negirao je krivicu, tvrdeći da je sve montirano. On je i ovo obraćanje sudu iskoristio da u pitanje dovede motive za zločin na Ibarskoj magistrali, otvoreno napadajući Vuka Draškovića.

"Vuk Drašković sebe naziva metom, a on nije nikakva meta, on je kolateralna šteta smene Miloševića. U tom trenutku on nije bio lider opozicije, pa ni pretnja Miloševiću, a njegova stranka nije bila najjača opoziciona stranka. To nisu mogli da budu motivi, ali su poslužili Draškoviću da rekonstruiše stranku", kaže on.

Advokati odbrane uglavnom nisu imali šta da dodaju na pismene žalbe koje su ranije uputili Vrhovnom sudu i samo su pozvali veće da dobro prouči predmet i uvaži njihove žalbe.

Ranije je tužilac tražio maksimalne kazne od 40 umesto 15 godina zatvora za izvršioce zločina i povećanje kazne za ostale.

Posle javne sednice, sudije su se povukle kako bi donele odluku. Zakon ne propisuje rokove za donošenje presude, a advokati odbrane ne očekuju da će je dobiti za manje od mesec i po dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.