Vrhovni sud SAD-a poništio istorijsku odluku o abortusu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2022, 17:01

Vrhovni sud SAD-a poništio istorijsku odluku o abortusu

Vrhovni sud SAD poništio je danas presudu staru 50 godina koja je legalizovala abortus u celoj zemlji, zbog čega će milioni žena izgubiti zakonsko pravo na pobačaj.

Sud je poništio značajnu odluku u postupku Rou protiv Vejd čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj u Americi, prenosi BBC.

Države pojedinačno sada mogu da odluče o legalnosti pobačaja.

"Smatramo da Ustav ne daje pravo na abortus i ovlašćenje da se reguliše pitanje abortusa mora da se vrati građanima i njihovim izabranim predstavnicima".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"ZDRAVLJE I ŽIVOTI ŽENA SU SADA UGROŽENI" Bajden o zabrani abortusa u SAD: Ovo je tragična greška i ostvarenje EKSTREMNIH IDEOLOGIJA

Izvor: Blic, 24.Jun.2022

Američki predsednik Džo Bajden obraća se iz Bele kuće da bi komentarisao odluku Vrhovnog suda koji je danas poništio presudu staru 50 godina koja je legalizovala abortus u celoj zemlji čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj u Americi.

Nastavak na Blic...

U Americi od danas zabranjen abortus, očekuju se neredi

Izvor: Luftika.rs, 24.Jun.2022

Od danas, u Sjedinjenim Američkim Državama zabranjen je abortus. Vrhovni sud  Amerike je sa šest glasova za i tri protiv, okončao postojeće ustavno pravo žene na abortus doneto pre 50 godina.. „Stoga smatramo da Ustav ne daje pravo na abortus… i da se ovlašćenje za regulisanje abortusa moara...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.