Izvor: Politika, 21.Maj.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme za ispravljanje grešaka u reformi pravosuđa

Primedbe Evropske komisije na račun srpske pravosudne reforme najviše se odnose na proceduru u procesu izbora sudija koja obuhvata i žalbeni postupak neizabranih sudija

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel, 21. maja – Evropska komisija nije sakrila od javnosti da je nezadovoljna pojedinostima u procesu reforme pravosuđa u Srbiji. Evropski komesar za proširenje Štefan File istakao je da je od velike važnosti da je reforma započeta, a još važnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da ona bude okončana na kvalitetan način. Takođe, on je prilikom nedavne posete Beogradu preneo domaćinima primedbe Brisela koje se odnose na proceduru imenovanja sudija. File ne propušta priliku da podvuče značaj kvalitetnih pravosudnih reformi i efikasne borbe protiv kriminala i korupcije za sve zemlje zapadnog Balkana.

Kada je reč o primedbama EU na račun srpske pravosudne reforme, one se pre svega odnose na proceduru u procesu izbora sudija, koja obuhvata i žalbeni postupak neizabranih sudija. U EK nisu želeli da iznose detaljan sadržaj pisma koje je upućeno vlastima u Srbiji, ali su više puta potvrdili da postupak nije bio dovoljno javan i da odgovori i obrazloženja neizabranim sudijama nisu po evropskim standardima. Prema izjavama veoma pouzdanih službenika EK u Briselu koji su upoznati sa sadržajem prepiske Brisela i Beograda veoma je važno da žalbeni postupak bude obavljen otvoreno i efikasno.

EK je potvrdila da će njena delegacija krajem maja otputovati u Beograd, gde će „asistirati” srpskim vlastima u nastavku pravosudnih reformi. „Evropska komisija pažljivo prati reforme pravosuđa u Srbija i identifikovala je određene nedostatke u postupku ponovnog imenovanja sudija i tužilaca”, glasio je odgovor Štefana Filea na pitanje „Politike” o aktivnom učešću Brisela u reformi srpskog pravosuđa. „Mi smo u bliskom kontaktu sa srpskim vlastima po tom pitanju. U ovom okviru, na sastanku sa srpskim vlastima predviđeno je da u skorijoj budućnosti razmotrimo mogućnosti za otkrivanje nedostataka. Ovo će biti čisto tehnički sastanak”, navedeno je u odgovoru.

Jedan od komesarovih saradnika u Briselu rekao nam je početkom ovog meseca da bi „procedura izbora sudija trebalo da bude otvorenija”. „Pre svega procedura koja se primenjuje prema sudijama koji nisu izabrani, odnosno nisu adekvatno obavešteni o razlozima zbog kojih nisu izabrani. Njihov žalbeni postupak bi trebalo da bude javan i po standardima EU”, kazao je naš izvor u sedištu EK u Briselu koji je napomenuo da je EU načelno zadovoljna reformom pravosuđa u Srbiji.

Kada je predsednik EK Žoze Manuel Barozo odgovorio pismom udruženjima srpskih sudija i tužilaca koji su mu se požalili na reformu, on je istakao zainteresovanost Brisela za pravosudne reforme u Srbiji i objasnio da je potrebno izvršiti njihove korekcije. Barozo je naglasio da EK potpuno podržava Beograd i njegov reformski proces, koji će on i dalje pažljivo pratiti zajedno sa Fileom i Vivijen Reding, evropskim komesarom za pravosuđe.

Brisel nije previše uznemiren zbog grešaka koje su dosad učinjene, jer one nisu nepopravljive. „Najvažnije je kakav će biti krajnji ishod kada reforme budu završene”, objasnio je naš izvor i dodao da „Beograd ima nekoliko opcija da dovrši reforme, bez njihovog ponavljanja”. Taj krajnji željeni ishod reformi prema evropskim standardima jeste nezavisno pravosuđe kao temelj demokratije.

Vladimir Jokanović

[objavljeno: 22.05.2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.