Vožnja pod dejstvom alkohola uzrok smrti dvojice dečaka

Izvor: Politika, 11.Avg.2012, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vožnja pod dejstvom alkohola uzrok smrti dvojice dečaka

Policija skoro svakodnevno u proseku zaustavi oko 500 vozača u pijanom stanju

Na srpskim putevima je u poslednjih šest godina poginulo 171 dete. Samo u toku prošle godine 20 dece smrtno je stradalo u saobraćajnim nesrećama u Srbiji, dok je oko 1.600 mališana povređeno. U MUP-u kažu da deca u saobraćajnim nesrećama najčešće stradaju kao putnici u vozilu, dok su najbezbedniji kao pešaci. Nadležni ovo objašnjavaju činjenicom da je skoro sva edukacija dece u oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bezbednosti saobraćaja usmerena upravo na njih kao pešake.

To ipak nije bilo dovoljno da zaštiti život dvojice braće od pet i 11 godina, koji su u sredu uveče poginuli u saobraćajnoj nesreći u Glogovcu, kod Bogatića. Na dečake i njihovog oca, koji je teško povređen, ispred kuće vozilom„pežo 405”naleteoje pijani vozač Ivan J. (24).

Vožnja pod dejstvom alkohola je, kako kažu u policiji, pored nepropisne brzine i preticanja, najčešći uzrok saobraćajnih nesreća sa tragičnim posledicama. Policijske kontrole su učestalije, a vozače tokom kampanja posvećenih bezbednosti u saobraćaju na oprez i poštovanje propisa opominju i reklamni spotovi i bilbordi. Pored toga, kazne za saobraćajne prekršaje su znatno pooštrene od pre tri godine, kada je novi zakon o bezbednosti saobraćaja stupio na snagu. Ipak to nesavesnim vozačima očigledno nije dovoljno.

Zaprepašćujući su podaci da je policija tokom alkotestiranja vozača, zabeležila i nekoliko njih koji su vozili pod dejstvom više od pet promila alkohola u krvi. Prema važećem zakonu, vozač sa dva promila alkohola u krvi je u stanju potpunog pijanstva. Takvom vozaču sledi prekršajna prijava sa zaprećenom kaznom od najmanje 15 dana zatvora, 14 kaznenih poena, kao i oduzimanje vozačke dozvole.

Prema statistici nadležnih, policija skoro svakodnevno na srpskim putevima, u proseku zaustavi oko 500 vozača pod dejstvom alkohola. U glavnom gradu, prosečno na dnevnom nivou, policija napiše oko 40 prekršajnih prijava zbog vožnje u pijanom stanju. Od početka godine, otkriveno je oko 7.700 vozača pod dejstvom alkohola, dok je na trežnjenju u policijskim stanicama širom Srbije zadržano oko 1.100 vozača. Reč je o onima koji su upravljali vozilom sa više od 1,21 promila alkohola u krvi ili su odbili alkotest.

Statistički podaci govore da je u poslednjih pet godina više od 4.000 ljudi poginulo u saobraćajnim nesrećama u Srbiji, da je više od 105.000 povređeno. U MUP-u Srbije kažu da će potpuni efekat primene Zakona o bezbednosti u saobraćaju, koji je stupio na snagu u decembru 2009. godine, biti uočljiv tek za nekoliko godina.

D. Vukosavljević

objavljeno: 12.08.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.