Izvor: Blic, 13.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska matirala velemajstora

Vojska matirala velemajstora

NIŠ - Srbiji i Crnoj Gori u ovom trenutku mnogo više mogu da pomognem igrajući šah u nacionalnoj reprezentaciji nego služeći nekakav civilni vojni rok. Mislim da ne treba ovako postupati sa vrhunskim sportistima - kaže šahovski velemajstor Igor Miladinović (31) iz Niša koji se prošle nedelje vratio iz inostranstva da bi postao državni reprezentativac, ali ga je policija privela po poternici vojnog odseka zbog neodazivanja na služenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojnog roka.

Našem najboljem šahisti i nekadašnjem omladinskom prvaku sveta oduzet je pasoš, a neprijatan događaj ostavio je, kako veli, gorak ukus.

- Nisam se krio, niti sam znao da je za mnom raspisana poternica. Vratio sam se iz inostranstva u SCG da bih postao državni reprezentativac, što je objavljeno u svim medijima, ali i da bih regulisao vojnu obavezu. Samo sam prvo otišao u Šahovski savez. Da sam znao da će ovako da ispadne, otišao bih prvo u vojni odsek i izbegao neprijatnosti - priča Miladinović kojeg je u nedelju u beogradskom hotelu uhaspila vojna policija, zadržala ga nekoliko sati, oduzela mu pasoš i preporučila da se javi vojnom odseku u Nišu.

Miladinovića je život 1995. godine odveo u Grčku. Oženjen Grkinjom i nezadovoljan tadašnjim stanjem u našem šahovskom savezu, tadašnji omladinski šampion sveta nastavio je da gradi profesionalnu karijeru u nacionalnom timu te zemlje. Nakon toga je nastavio da igra za italijanske i francuske klubove. U međuvremenu, napominje, nije bilo nikakvih problema sa državnim organima - naš pasoš mu je izdao Konzulat u Solunu, a više puta je dolazio u Srbiju.

- Došao sam pre 10 dana prvo do Niša, ali sam odmah otišao u Beograd kako bih završio obaveze u Šahovskom savezu i postao reprezentativac. Sve je to bilo propraćeno i objavljeno u svim većim medijima. Međutim, u nedelju uveče policija je došla u hotel i privela me po poternici vojnog odseka. Pustili su me u 3.30 časova uz obaveštenje da se javim vojnom odseku u Nišu - priča Miladinović.

Kaže da mu je ponuđeno da ode na odsluženje vojnog roka sa septembarskom klasom, ili da se odsluženje vojnog roka odloži za godinu dana ukoliko podnese ugovore koje ima potpisane sa klubom iz inostranstva.

- Profesionalno igram šah za jedan klub iz Francuske, sa kojim imam ugovorene obaveze. Ukoliko u septembru odem u vojsku, ne bih mogao da igram šah godinu dana, što bi sasvim uništilo moju profesionalnu karijeru i sprečilo me da ispunim obaveze iz ugovora. S druge strane, sada kada sam postao državni reprezentativac mislim da imam mogućnost da doprinesem da se ime naše zemlje čuje mnogo dalje u pozitivnom kontekstu, kaže Miladinović. Branko Janačković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.