Vodostaj nizak, ipak bez obustave plovidbe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2022, 16:03

Vodostaj nizak, ipak bez obustave plovidbe

Niske padavine u zimskom periodu doprinele su tome da Dunav, koji je važna plovna trgovinska ruta, tokom cele godine bude u niskom i srednjem vodostaju. Na plovnom putu kroz Srbiju postoje dva ograničenja koja se odnose na dubinu gaza i većih problema za sada nema. I druge evropske reke takođe i kao važni ekosistemi trpe suše pa je vode sve manje, a zagrevanje je iznad proseka.

Zbog niskog vodostaja na toku Dunava kroz Srbiju samo je na dva mesta ograničena plovidba u pogledu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dubine gaza i to na 2,2, metra. Peščani sprud kod Apatina koji se proteže dužinom od pet kilometara za sada ne pravi probleme u plovidbi.

Uroš Stojković, kapetan u Lučkoj kapetaniji Apatin: "Do 2010. godine ovde, gde je peščani sprud, prolazili su brodovi, a urađene su velike intervencije i tada je prebačena matica reke Dunav na Hrvatsku stranu, gde imamo dovoljnu dubinu, pa čak trenutno i do četiri metra i širinu plovnog puta do 200 metara. Na sektoru Apatina, od granice sa Mađarskom, pa sve do Vukovara u Hrvatskoj do Mohovskog kanala, mi imamo najmanju dubinu od 2,6 metara i širinu plovnog puta od oko 150 metara".

Problemi u plovnom saobraćaju očekuju se sve dok ne počnu jesenje kiše, a posledice su uočljive po biljni i životnji svet.

Uroš Stojković, kapetan u Lučkoj kapetaniji Apatin : "U ovim mescima nikada nije bio niži vodostaj. Zbog ovakve situacije manje prolaze brodovi zato što je u gornjem Dunavu i u donjem delu reke postoje ograničenja, jer ne mogu da prolaze kao kroz naš apatinski plovni put. Recimo, kod Apatina bi Dunav trebao da opadne za jedno metar da bi se obustavila plovidba, a nadamo se da do toga neće doći".

Milan Ćopić, sportski ribolovac: "Sa srpske strane imamo park prirode "Gornje Podunavlje", a sa hrvatske strane i desne obale "Kopački rit", a to su plavne zone, gde je mrest ribe, gde su ptičija gnezdilišta i životinje isključivo vezane za vodu. Znači katastrofalno je stanje u poslednjih nekoliko godina zbog toga što nema visokih vodostaja, a pogotovo ova godina".

U Lučkoj kapetaniji navode da na toku Dunava kod Apatina godišnje prođe blizu 4000 plovila, od kojih su petina turistički brodovi.

U širem smislu, ukoliko bude i dalje opadao vodostaj i dođe do ograničenja plovidbe to može uticati na na to da će brodovi nositi manje tereta, što će usloviti poskupljenja rečnog saobraćaja i zadržavanja transporta više nego što je to uobičajeno, ali tursitička sezona neće biti ugrožena, jer prema rečima kapetana Stojkovića turistički kruzeri imaju niži gaz.

Jerinić: U Beogradu oko 160, u Zemunu oko 200 centimetara

Nivo reka u Srbiji opada duži vremenski period što utiče na plovnost Save i Dunava, rekla je danas šef odseka za hidrološke prognoze Jelena Jerinić i navela da je vodostaj u Beogradu već danima oko 160, dok je u Zemunu oko 200 centimetara.

Jerenić je za Tanjug kazala da zbog niskog vodostaja naših reka, koji su izazvale velike suše, barže i teretni brodovi otežano prolaze, kao i da nadležne institucije preduzimaju sve mere, kako bi se plovilima obezbedio plovni put.

Dodala je da se nizak nivo vode trenutno najviše odražava na transport energenata, koji je sada neophodan zbog svetske energetske krize.

"Na rekama su napravljeni sprudovi i stručnjaci izlaze na teren određuju i mere plovni put za barže i plovila, i prokopavaju ga", objasnila je Jerinićeva.

Kada su u pitanju male reke, Jerinićeva je istakla da veliki broj njih imaju nivo vode na istorijskom minimumu.

Upozorila je da nizak nivo vode, ne samo da otežava plovidbu po velikim rekama, već i preti da ugrozi biljni i životinjski svet u malim.

"Mnoge reke su na istorijskom minimumu kao što je Velika Morava sve do Ljubičanskog mosta, Lugomir, Sava gornji tok uzvodno od Beograda, Drina, kao i Južna Morava sa svojim pritokama", navela je hidrološkinja.

Ona je najavila da se za vikend očekuje ciklon koji će doneti padavine - od 30 do 70 milimetara kiše i da će to doneti benefite poljoprivredi, ali neće doprineti poboljšanju hidrološke situacije u zemlji.

Prema njenim rečima, padavinama će biti zahvaćen veliki broj malih slivova, koji će se nakon kiše, sa prvim sušama posle vikenda, vratitu u svoj položaj.

"Ovaj ciklon ide iz Jadrana, pa će bosanske pritoke Save dobiti vodu ali nedovoljno", ocenila je Jerenić.

Podsetila je da je 1983. godine vodostaj u Zemunu bio niži dva metra nego sada, ali da je sada situacija "alarmanta" i da se radi na pravljenju plovnih puteva zbog transporta energenata.

Na pitanje kada se može očekivati da se plovnost reka i hidrološka situacija popravi, Jerenićeva je katzala da prema prognozam nema jačeg ciklona u gornjem toku Dunava i Save koji bi mogao da popravi situaciju, te da se stabilizacija očekuje na jesen, kada će biti više padavina.

Kada je u piatnju temperatura vode u Srbiji, rekla je da su temperature u rekama ove godine ujednačene i kreću se između 28 do 29,8 stepeni.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za Tanjug su rekli da trenutna hidrološka situacija ne otežava značajno plovidbe srpskim delom Dunava i Save, te da nema obustave plovidbe niti značajnijih ograničenja.

Naveli su da su od celog toka Dunava kroz Srbiju, ograničenja uvedena samo na dva mesta i to kod Čortanovaca i Aranke ade, gde je gaz brodova ograničen na 2,2 metra.

Kod Futoga i na sektoru Mohovo sužena je širina plovnog puta sa 180 na 120 metara, ali je i dalje dozvoljena dvosmerna plovidba, rekli su iz MGSI-a.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.