Visoki savet sudstva odlučuje bez kvoruma

Izvor: Blic, 02.Dec.2011, 03:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoki savet sudstva odlučuje bez kvoruma

Visoki savet sudstva (VSS) je prenebregao upozorenje pravnih stručnjaka da nema kvorum za odlučivanje o prigovorima neizabranih sudija, pa je juče održao sednicu i nastavio započeti posao, saznaje “Blic”.

VSS je juče povukao još jedan sporni potez jer je kvorum obezbedio na taj način što je odredio da umesto sudije Milimira Lukića, koji je 23. novembra podneo ostavku na članstvo u VSS, o prigovorima odlučuje član VSS Dejan Ćirić.

- U zvaničnom dopisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 27. oktobra, upućenom Društvu sudija, predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović je izričito navela da su četiri člana VSS-a, koji su bili i u prvom sastavu ovog organa, uzdržani prilikom glasanja o prigovorima protiv sopstvenih odluka. Među njima je i Dejan Čirić kao predstavnik advokature u VSS-u. Zato ovakvo ponašanje Visokog saveta sudstva predstavlja brutalno gaženje prava na pravično suđenje - izjavila je juče za "Blic” predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Društvo sudija Srbije: Legitimitet pod upitnikom

Posle situacije nastale ostavkom sudije Milimira Lukića, Društvo sudija Srbije nadležne organe je pozvalo da omoguće zakonito i legitimno postupanje Visokog saveta sudstva.

- Nedavna ostavka sudije Milimira Lukića potkrepljuje sumnju da se postupak preispitivanja odluka prvog sastava Visokog saveta sudstva vrši na proizvoljan način i pod pritiscima. U takvoj situaciji, uz četiri stara člana koji ne mogu da odlučuju o pravilnosti svojih odluka, VSS nema većinu od šest glasova neophodnu za donošenje odluka u postupku revizije, niti sastav u kome sudije čine bar polovinu članova. To je suprotno standardima i dovodi u pitanje i legitimitet drugih odluka koje Savet treba da donese - ističe se u saopštenju Društva sudija.

Zbog ostavke sudije Lukića, hapšenja njegovog kolege Blagoja Jakšića i činjenice da su četiri člana VSS uzdržana, pravni eksperti tvrde da VSS radi u krnjem sastavu i da njegove odluke nemaju legalitet i legitimitet.

- Kao najviši organ nadležan za pravosuđe, Vrhovni savet sudstva je tako komponovan da sudije imaju brojčanu prevagu u odnosu na ostale članove. Zato je zakon predvideo da u VSS bude šest sudija, zatim tri člana po funkciji i dva predstavnika iz redova uglednih pravnika. Međutim, zakon nije predvideo da ovaj organ može da radi sa manje od 11 članova i ukoliko radi i odlučuje u krnjem sastavu, njegove odluke ne mogu biti legitimne - iznosi za "Blic” Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije.

Isti stav iznosi i advokat Slobodan Beljanski, koji kaže da pored ostavke sudije Milimira Lukića i hapšenja njegovog kolege Blagoja Jakšića, VSS nema kvorum i zbog spornog članstva u ovom organu dekana niškog Pravnog fakulteta dr Predraga Dimitrijevića.

- Agencija za borbu protiv korupcije je donela rešenje da je dr Dimitrijević u sukobu interesa i da mu po sili zakona prestaje funkcija u Visokom savetu sudstva. Međutim, na ovo rešenje Agencije ne obaziru se ni VSS ni Skupština Srbije - ističe Beljanski.

Visoki savet sudstva, smatraju stručnjaci, ne može da odlučuje ni o izboru predsednika 128 sudova u Srbiji, na koji se čeka bezmalo dve godine. Naime, iako je opšti reizbor sudija objavljen u decembru 2009,

a nova sudska mreža počela da funkcioniše januara 2010. godine, nijedan sud u Srbiji,

izuzev Vrhovnog kasacionog suda, još nema izabranog predsednika.

Prema Zakonu o sudijama koji se primenjuje od 1. januara 2010. godine, izbor predsednika sudova u Srbiji trebalo je da bude okončan do 1. aprila iste godine, ali je razgovor sa više od 200 kandidata koji su se javili na konkurs pomeren za jesen. Međutim, ubrzo je konkurs na opšte iznenađene poništen i postupak izbora predsednika sudova vraćen je na početak.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.