Visoke kazne neće zaustaviti batinaše

Izvor: S media, 23.Sep.2009, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoke kazne neće zaustaviti batinaše

Povodom brutalnog prebijanja francuskih državljana, kao i australijskog državljanina u centru Beograda, jedan od naših najpoznatijih kriminologa Radovanović Dobrivoje, za našu medijsku kuću je izjavio, da se na žalost radi o jako agresivnom ponašanju mladih ljudi, koji su pripadnici navijačkih grupa.

- Jednom rečju radi se o popriličnom broju mladih ljudi koji su izrazite desničarske orijentacije, sa emotivnim nabojem za sopstvenu naciju, ali na nivou koji se graniči >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sa fašizmom, i zbog kojih mi danas nismo ni malo srećni.



Momcima za koje se osnovano sumlja da su brutalno prebili francuskog državljanina preti zatvorska kazna od 10 do 40 godina zatvora. Da li mislite da će ovako visoke kazne zaustaviti buduće prestupnike?


- Ne mislim da će uopšte doći do izricanja tako stroge kazne. To je ad hok izjava tužioca koji pokreće postupak za to krivično delo. On će sigurno u procesu koji sledi biti prekvalifikovan u znatno lakšiji oblik i kazna će biti znatno niža, a ne viša od tri, četiri godine. Biće jako teško dokazati koji je od mladića baš naneo smrtne posledice, ako dođe do smrti francuskog građanina. Prvo ne mislim da će doći do takvih žestokih kazni, a drugo stroge kazne nisu izlaz iz naše situacije.

Šta je po vama rešenje ovog problema, ako nisu visoke kazne?

- Nećemo to uspeti visokim kaznama, nego promenama u procesnom zakonodavstvu. Iz naše situacije izlaz je u doslednom kažnjavanju, kaznama koje su daleko niže, ali za svako i najmanje agresivno ponašanje na sportskim priredbama i van sportskih priredbi, a to je nešto slično što su uradili Englezi. Ja insistiram na tome da se svaki taj slučaj kada se desi agresija, kazni u roku od mesec dana. Dakle da se sprovede brz proces dokazivanja, da se u procesu dokazivanja priznaju video snimci i da oni budu osnov za kažnjavanje. Insistiram na tome da postoje posebni sudovi koji će izricati kazne za ovakve slučajeve i insistiram da te kazne budu fiksirane da ne postoje intervali koji traže proces odmeravanja kazne i onda se proces razvodnjava. To daje mogućnost advokatima da pronalaze silne olakšavajuće okolnosti i onda vrlo često ne dođe do kažnjavanja. Tipičan primer imate sa mladićem ( Uroš Mišić prim.aut.) koji je napao policajca bakljom i koji još uvek nema izrečenu pravosnažnu presudu.

Zabrane organizacija su dugotrajan proces

Tužilaštvo je najavilo da će tražiti zabranu desničačarskih organizacija, kao i ekstremnih navijačkih grupa fudbalskih klubova. Možete li nam dati vaš komentar.

- Ja bih mnogo više voleo kada bi tužilac reagovao na vreme, kada postoje agresivni ispadi navijačkih grupa, ili pojedinaca. Recimo kada bi tužilac reagovao na upad navijača na stadion na utakmici Crvena Zvezda – Smederevo. Mnogo bi više voleo kada bi tužilac odmah reagovao, nego sa pretnjom da će zabraniti ekstremne desničarske ili levičarske grupe, jer on sada ne može to tako lako sprovesti. Zabrane grupa, zabrane tih organizacija su dugotrajan proces. Mnogo bi bilo pametnije kada bi tužilac kažnjavao, odnosno pokretao optužnice u svakom pojedinačnom slučaju, nego čekao da mu neki političar kaže e sada to pokreni.

Sanja Vajagić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.