Višković: Izgradnja Buk Bijele nema veze sa Crnom Gorom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2021, 09:47

Višković: Izgradnja "Buk Bijele" nema veze sa Crnom Gorom

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da izgradnja hidroelektrane "Buk Bijela" nema nikakve veze sa Crnom Gorom i istakao da taj projekat ne može biti remetilac odnosa u regionu.

Višković je, reagujući na poruku sa sastanka u Sarajevu ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković i potpredsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića da situaciju u odnosima dve zemlje komplikuje gradnja "Buk Bijele", ukazao da je reč o vrlo važnom projektu i investiciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za celu BiH, prenosi danas RTRS.

Višković je istakao da bi Turkovićeva i Abazović trebalo da znaju da je reč o projektu male hidroelektrane na kojem rade Republika Srpska i Srbija. "To nema veze sa Crnom Gorom jer ne ulazi ni metar na njenu teritoriju", ukazao je Višković za Glas Srpske.

Ocenio je da odnose BiH i Crne Gore narušava trenutno delovanje Turkovićeve i Abazovića, a ne gradnja "Buk Bijele".

"Svesni smo da će mnogi pokušavati da ospore taj projekat. Grdno se varaju svi koji misle da je to samo projekat za Srpsku, a stalno govore da bi trebalo da proizvodimo što više električne energije iz obnovljivih izvora. I kada krenemo u tom smeru, kritike ne prestaju", rekao je Višković.

Ukazao je da se i objekat i jezero nalaze na teritoriji Republike Srpske.

Prema mišljenju Viškovića, ključni "problem" je to što Republika Srpska projekat realizuje sa Srbijom i da toga verovatno ne bi bilo da RS hidroelektranu radi sa bilo kim drugim, koji je njima, kako je rekao, "mentor ili podoban".

Dodao je da su ispoštovane sve procedure, ali da se Crna Gora nije oglasila u zakonskom roku, što znači da nema primedbe na dokument.

Višković je rekao da u narednim danima očekuje odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji 24 poslanika parlamenta BiH iz stranaka sa sedištem u FBiH u kojoj traže izjašnjenje suda o odluci Vlade RS o utvrđivanju uslova za dodelu koncesija za izgradnju i korišćenje hidroelektrana na Drini.

Kamen temeljac za "Buk Bijelu" postavljen je polovinom maja ove godine, a projekat vredan 220 miliona evra finansiraju elektroprivrede Republike Srpske i Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.