Više deviznih prekršaja tokom uskršnjih praznika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2015, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više deviznih prekršaja tokom uskršnjih praznika

Carinici su tokom uskršnjih praznika otkrili više deviznih prekršaja čija ukupna vrednost iznosi oko 70.000 evra.

Devize su svakodnevno pronalazili carinici na graničnom prelazu Preševo, pa su tako za četiri dana otkrili čak četiri takva slučaja, saopštila je Uprava carina.

Na prelazu Gradina je u istom periodu otkriven jedan devizni prekršaj koji je ujedno i najveći, jer se na tom prelazu 12. aprila posle podneva, pojavio automobil marke "bmw" nemačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << registarskih oznaka u kome su putovala dvojica turskih državljana iz Nemačke u Tursku.

Iako su rekli da, osim ličnih stvari, nemaju ništa što bi trebalo da prijave za kontrolu, carinici su ipak odlučili da izvrše lični pretres obojice.

Tom prilikom su u džepovima svakog od njih pronašli po 10.000 evra, dok su u donjem vešu suvozača otkrili još 37.000 evra.

Dozvoljeni iznos od po 10.000 evra im je vraćen, a suma od 37.000 evra je privremeno zadržana.

Prvi u nizu deviznih prekršaja na prelazu Preševo otkriven je 10. aprila kod državljanina Nemačke, koji je automobilom "ford" iz te zemlje putovao u Tursku i koji je 16.000 evra stavio u torbicu koju je sakrio iza zadnjeg sedišta.

Dozvoljeni iznos od 10.000 evra mu je vraćen, dok je preostalih 6.000 evra privremeno zadržano do okončanja prekršajnog postupka.

Dan kasnije, 11. aprila, u razmaku od nekoliko sati otkrivena su dva prekršaja, a u oba slučaja se radilo o dražavljanima Makedonije.

U prvom slučaju, pola sata iza ponoći, pojavio se automobil marke "mercedes" u kome je bio bračni par, pri čemu je kod supruge pronađeno 10.000 evra, što je dozvoljeni iznos, dok je muškarac u zadnjem džepu pantalona imao 27.000 evra.

Njemu je vraćen dozvoljeni iznos od 10.000 evra, dok je preostalih 17.000 evra privremeno zadržano.

Istog dana, oko pet sati ujutro, na granični prelaz je u automobilu "reno megan" stiglo dvoje državljana Makedonije koji su, takođe, pokušali nelagalno da iznesu novac iz Srbije.

Carinici su tokom pretresa putnika, u džepu pantalona jednog od njih, pronašli neprijavljene devize u iznosu od 25.500 evra i 6.500 švajcarskih franaka.

Obojici je vraćen dozvoljeni iznos od po 10.000 evra, dok je preostalih 5.500 evra i 6.500 švajcarskih franaka privremeno zadržano do okončanja prekršajnog postupka.

Sličan slučaj dogodio se i 13. aprila na graničnom prelazu Gradina, kada je jedan turski državljanin pokušao da iznese nedozvoljenu sumu novca u unutrašnjem džepu jakne.

Carinici su kod njega pronašli 18.800 evra, pa su mu vratili dozvoljeni iznos od 10.000 evra, a ostatak od 8.800 evra su privremeno zadržali, piše u saopštenju Uprave carine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.