„Vihor“ odneo Arkana

Izvor: Glas javnosti, 01.Dec.2009, 03:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Vihor“ odneo Arkana

BEOGRAD - Bivši premijer Republike Srpske Krajine Borislav Mikelić izjavio je u Specijalnom sudu da je sa nekadašnjim prvim čovekom RSK Milanom Martićem od predsednika Srbije Slobodana Miloševića tražio da iz istočne Slavonije povuče odred „Tigrovi“ pod komandom Željka Ražnatovića Arkana, kako bi presekli lanac šverca između dve države.

Mikelić je na jučerašnjem nastavku suđenja za takozvanu duvansku mafiju posvedočio da je kod Miloševića išao nakon uvida u >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << rezultate policijske akcije „Vihor“, koju je na teritoriji RSK sprovela policija na čelu sa tadašnjim glavnim inspektorom Petrom Đukićem.

- Đukić je na Martićev predlog 1993. uradio opsežnu akciju koja je trebalo da pokaže da li postoje švercerski kanali, i kako se kroz njih odvija promet. Kada smo dobili rezultate, otišli smo kod Miloševića, da popričamo o Arkanu i Stojičiću (Radovanu Stojičiću Badži, bivšem pomoćniku ministra srpske policije, ubijenom 1997. godine). Tada smo zatražili da povuče „Tigrove“ iz Slavonije. Poslušao nas je, i posle toga više nismo dobili nikakva saznanja o nelegalnom ulazu robe u Krajinu, izjavio je Mikelić.

Cigarete za vojsku

Pred Specijalnim sudom saslušan je juče i Miško Parezanović, vozač privatnog preduzeća iz Čačka. On je posvedočio da je jednom prilikom iz Srbije u Republiku Srpsku Krajinu, a po nalogu tadašnjeg šefa, prevezao šleper pun cigareta.

- Robu smo preuzeli u luci Beograd. Bio sam u koloni sa pet ili šest kamiona, koji su uz pratnju stigli do granice sa RSK. Sećam se da nas usput niko nije kontrolisao, i da su u pratnji bila uniformisana i naoružana lica. Ne sećam se da li su u pitanju bili policajci ili carinici. Tovar sam predao vojsci u jednoj kući u Erdutu. U pitanju su bile cigarete, ali ne znam koje su marke bile ili kome su pripadale, rekao je Parezanović.

Bivši premijer izjavio je i da mu je deset godina posle isteka mandata, 2004. godine dostavljen „izveštaj grupe intelektualaca o organizovanju šverca“ na teritoriji sremsko-baranjskog okruga, kao i da je zbog tog dokumenta saslušavan od strane SBPOK u dva navrata.

- Te godine saslušala su me dva inspektora SBPOK. Naredne, 2005, davao sam izjavu zajedno sa Đukićem, objasnio je Mikelić.

On je dodao da za vreme njegovog premijerskog mandata od 1994. i 1995. godine, nije imao nikakva saznanja o navodnom švercu cigareta u Republiku Srpsku Krajinu.

- Nikada mi u to vreme nije dostavljen policijski izveštaj o postojanju švercerskih kanala. Optuženog Mihalja Kertesa poznajem, sa njim sam imao korektnu saradnju, ali nikada od njega nisam dobio nalog ili zahtev da odobrim uvoz neke robe u Krajinu. Nisam svedok događaja i predlažem sudu da sasluša Đukića, tadašnjeg šefa policije i operativca, posvedočio je Mikelić.

On je dodao i da ne poznaje Stanka Subotića Caneta, niti bilo kog drugog od optuženih.

Proces protiv takozvane duvanske mafije vodi se protiv prvooptuženog Stanka Subotića Caneta, kome se sudi u odsustvu, i još 14 okrivljenih, koji se terete da su od 1995. do 1997. godine švercovali cigarete, čime su budžet Srbije oštetili za oko 56 miliona nemačkih maraka i osam miliona dolara.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.