Izvor: Politika, 19.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vidimo se u čitulji" – i dalje hit u CZ-u

Omiljene knjige robijaša "Alhemičar" i "Put kojim se ređe ide" a pojedinci čitaju naučnu literaturu

Kapaciteti Okružnog zatvora u Beogradu postali su tesni za pritvorenike i osuđenike kojih u ovoj kaznenoj ustanovi ima oko 900, pa je u toku renoviranje. Pritvorena i osuđena lica dobiće nove spavaonice i dnevne boravke, a u planu je i pravljenje teretane i – biblioteke. "Posle uređenja u jednoj od prostorija smestićemo knjižni fond nekadašnjeg vojnog zatvora i tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oformiti svoju biblioteku. Za sada, pritvorenici i osuđenici mogu da pozajmljuju knjige iz Kazneno-popravnog doma bolnice, koji se nalazi u istoj zgradi. Oni koji to žele, mogu da donose ili dobijaju knjige od kuće", kaže Miroslav Micić, upravnik Okružnog zatvora.

Zabranjene literature zvanično nema, ali su nadležni iz ove kaznene ustanove na oprezu kada je reč o delima u kojima se populariše problematična verska ili politička ideologija.

– U ovakim slučajevima pazimo da osuđenik koji poseduje takvu knjigu ne širi svoje stavove među drugima jer time ugrožava njihovu resocijalizaciju – objašnjava Božica Radulović, načelnik Službe prevaspitanja za osuđena lica. Takve situacije su retke, a "stanari" CZ-a najviše čitaju popularnu literaturu. Na njihovim stolovima i krevetima mogu se pronaći detektivske priče, istorijski romani, psihologija svakodnevnog života, ali prate se i svetski bestseleri. Zabeleženo je da su osuđenicima članovi porodica donosili roman Paola Koelja "Alhemičar", "Put kojim se ređe ide" Skota Peka, ali i svetski hit – "Da Vinčijev kod" Denija Brauna. Među delima koja obrađuju kriminalističke teme, prednjače romani Sidnija Šeldona, ali je ipak popularniji "Vidimo se u čitulji", Aleksandra Kneževića i Vojislava Tufegdžića, dokumentarno štivo o beogradskom podzemlju početkom devedesetih godina prošlog veka. Međutim, memoari političke sadržine, koji se poslednjih meseci dosta objavljuju, ne nailaze na veliki odziv među čitaocima iz Bačvanske 41.

– Naši osuđenici izdržavaju kazne od najviše godinu dana i ne spadaju među one koji prate ili uzimaju učešće u velikim političkim zbivanjima – rekla je Radulovićeva naglašavajući da ne može da govori o pritvorenicima, među kojima su Milorad Ulemek Legija (koji je u ćeliji napisao četiri knjige) i pripadnici JSO, koji su osuđeni ili osumnjičeni za najteže zločine budući da je zadužena samo za osuđenike.

U zatvoru, opštepoznatom kao CZ, nezaobilazni su i klasici, a naročito "Zločin i kazna" Dostojevskog, jedna od najboljih studija zločinačke namere. Pored beletristike, u osuđeničkoj jedinici zatvora čita se i stručna, naučna literatura.

– Trenutno imamo nekoliko studenata na izdržavanju kazne koji su doneli knjige koje su im potrebne za spremanje ispita. Za njih smo odvojili, onoliko koliko smo u mogućnosti, prostor gde mogu da uče – kaže Božica Radulović. Oni su u junskom ispitnom roku spremali ispite sa Saobraćajnog, Fakulteta organizacionih nauka, Više poslovne škole...

Pojedini pritvorenici i osuđenici šire krug svojih interesovanja, pa se tako u njihovim rukama mogu naći udžbenici kao što je "Penološka andragogija" koji se koristi na Defektološkom fakultetu, a služi i u obuci stražara. Ipak, ubedljivo najčitaniji su krivični zakonici koje ima svaka soba i za koje se interesuje svaki zatvorenik, s obzirom na to da im ta "literatura" daje odgovore na pitanja koja ih najviše zanimaju i muče, a koja se tiču njihovog trenutnog statusa.

Jelena Beoković

[objavljeno: 19.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.