Video-snimak otkriva Legijinog pomagača

Izvor: Blic, 20.Feb.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Video-snimak otkriva Legijinog pomagača

BEOGRAD - Ko je od stražara zatvorske službe za obezbeđenje pustio Milorada Ulemeka Legiju u ćeliju bez pretresa obaveznog nakon susreta sa porodicom i advokatima, trenutno je ključ istrage koju pregledom video-snimaka vodi uprava Okružnog zatvora u Beogradu. Nepravilnosti u radu stražara zaduženih za Legijino čuvanje, kako saznaje „Blic”, već su otkrivene.



- Ukoliko je Milorad Ulemek, po povratku iz sobe za posetu u ćeliju uveden bez pretresa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << to ostaje zabeleženo na video-snimku kamere u hodniku. Istraga o tome se vodi po zakonu, i u prisustvu policije trenutno se pregledaju svi snimci pre 5. februara, kada je u njegovoj ćeliji nađen plastični pištolj.

Snimci su iz hodnika u kome je Legijina ćelija ispred čijih vrata je po propisu određeno obavljanje pretresa. Pretres obavlja jedan stražar, koji je tog dana zadužen da ga izvede i vrati u ćeliju - kaže za „Blic” izvor iz Uprave za izvršenje zavodskih sankcija.

On navodi da se prvo pregledaju snimci onih dana kada je Ulemek imao posete. Do sada je utvrđeno da je od prethodnog pretresa, pa do onog od 5. februara Legija imao sedam poseta porodice, od kojih su četiri sa suprugom Aleksandrom Ivanović, po odobrenju suda, bile slobodne, odnosno bez video-nadzora. U tom periodu Legiju su advokati Slobodan i Marko Milivojević posetili petnaest puta.

- Ne može se utvrditi da li je neko od Legijinih posetilaca uneo pištolj u zgradu zatvora. Svako od njih prolazi kroz metal detektor vrata, koji ne može da registruje plastični pištolj. Zbog toga se ne isključuje ni mogućnost da je Legiji direktno u ćeliji, koja nije pod video-nadzorom, plastični pištolj dao neko od čuvara. Međutim, ukoliko se poklopi da je Legija posle neke od poseta u ćeliju uveden bez pretresa, situacija će biti mnogo jasnija - kaže naš izvor.

Pod sumnjom Uprave zatvora zasad je petnaest čuvara koji su poslednjih mesec dana radili u bloku u kome je Legijina ćelija. Dok se ne utvrdi ko je od njih napravio propust, svih petnaest je premešteno u druge blokove.

Otkrivanje zatvorskog jataka trebalo bi da razotkrije i da li je Legijin visok pritisak u noći 10. februara bio samo deo ranije pripremljenog scenarija bekstva iz zatvora.

- Moramo da utvrdimo razlog zbog čega je neko Legiju u ćeliju pustio bez pretresa. Pitanje je da li se radi o propustu i nemarnosti ili je neko za to bio plaćen, ucenjen, da li je znao šta je Legija planirao s tim pištoljem, da li je još neko trebalo da pripomogne - kaže izvor „Blica”.

Milan Obradović, direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija, u emisiji „Poligraf” potvrdio je da je u obezbeđenju zatvora bilo propusta.

- O tim propustima se vodi istraga. Tvrdim da stražari koji su

čuvali Legiju nisu primili novac kako bi mu pomogli u mogućem bekstvu - rekao je Obradović.

On je naveo da svako kome se presudi zatvor od 20, 30 ili 40 godina sigurno planira da pobegne, ali i da Uprava radi na toj pretpostavci.

Ministarka pravde Snežana Malović juče je izjavila da je plastični pištolj nađen kod Ulemeka replika prvog pištolja.

- Ostavljam na procenu kako bi ta replika izgledala u rukama Ulemeka - rekla je Malovićeva.

Ona je potvrdila da je bilo propusta u obezbeđenju Ulemeka i da se sada utvrđuje kako se to desilo i ko je odgovoran. Ministarka je navela i da se zatvorenik koji pokuša bekstvo kažnjava sa 15 dana samice, ali da će u novom krivičnom zakoniku bekstvo i pokušaj bekstva biti krivično delo.

Ulemek, u svakom slučaju, ubuduće neće iz prostorija zatvora biti prebacivan na suđenja, koja su do sada bila u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici. Juče je u prvom paviljonu Okružnog zatvora otvorena nova specijalna sudnica za visokorizična suđenja. Za bezbednost u samoj sudnici biće zaduženi zatvorski čuvari, a u obezbeđenju nekih suđenja učestvovaće spolja i MUP i BIA.

Zakonikom o krivičnom postupku predviđeno je da obilazak pritvorenika u Okružnom zatvoru vrši predsednik Okružnog suda ili sudija koga on odredi. Prilikom obilaska oni će obaveštavati o ishrani pritvorenika, snabdevanju drugim potrebama i postupanju s pritvorenicima, što predstavlja jedinu nadležnost predsednika suda u pogledu nadzora nad pritvorenicima. Ukoliko se uoče određene nepravilnosti, predsednik suda je dužan da preduzme potrebne mere za njihovo otklanjanje.

Sudnica u zatvoru, napravljena po ugledu na italijanske sudnice u kojima se sudi mafijašima, svečano je otvorena u prisustvu predsednice Vrhovnog suda Vide Petrović-Škero, ministarke pravde Snežane Malović, glavnog državnog tužioca Slobodana Radovanovića, ambasadora OEBS Hansa Ola Urstada i ambasador SAD Kameruna Mantera. Izgradnja sudnice finansirana je iz budžeta. Ministarka Malović je rekla da su u ministarstvu došli na ideju da otvore ovakvu sudnicu i da je jedan od razlog bio bezbednost. Sudija Petrović-Škero je navela da je sa ovom sudnicom obezbeđeno da se efikasno vode rizična suđenja, a tužilac Radovanović je najavio da će ova godina biti prekretnica u borbi protiv organizovanog kriminala.

Podaci

- Nova specijalna sudnica za visokorizična suđenja u prvom paviljonu beogradskog Okružnog zatvora, koja je juče svečano otvorena imaće posebne ulaze, jedan za okrivljene, drugi za sudije, treći za tužioce i advokate i četvrti za posetioce suđenja i novinare.

- Sama sudnica ima oko 150 kvadratnih metara, a sa pratećim protorijama 500 kvadratnih metara.

- Pošto će suđenja biti tonski i video snimana, kao u Specijalnom sudu, postoji i posebna prostorija za režiju.

Izveštaj posle pretresa (pogledaj izveštaj)

„Blic” ekskluzivno objavljuje službenu belešku Okružnog zatvora o pretresu u kome je u Legijinoj ćeliji broj 1-1-2-1 nađen plastični pištolj. Kako se navodi u izveštaju, pretres je izvršen na osnovu operativnih podataka o postojanju nedozvoljenih predmeta. U ćelijama ostalih zatvorenika nađeno je pet mobilnih telefona, kao i metalna šipka odvaljena od klupe.

Sprovođenje zatvorenika

„Hajat” se nalazi veoma blizu sudnice i povezan je hodnicima, tako da okrivljeni, na primer Legija, neće izlaziti iz zatvora. Prema procenama zatvorske službe, koja će biti zadužena da sprovodi zatvorenike potrebno je dva minuta da se okrivljeni sprovede iz „Hajata” do sudnice, dok je 10 minuta potrebno da se prethodno obezbedi prolazak okrivljenog kroz hodnike.

Neprobojna stakla

Okrivljne će sprovoditi iz najbezbednijeg dela zatvora polupularno zvanog „Hajat” u posebnu prostoriju, u samoj sudnici, koja je odvojena neprobojnim staklom i rešetkama od publike iza i sudnice ispred.

Između „kaveza” za optužne i sudnice, gde su sudije, advokati i tužioci postoje vrata, kroz koja će okrivljeni moći da izađu i učestvuju u suđenju, ili da se konsultuju sa braniocima.

1. SUDIJE

Sudije će ulaziti direktno kroz vrata, koja se nalaze iza njihovog stola. Ta vrata su povezna sa prostorom u kome sudije borave u pauzi suđenja

2. PUBLIKA

Sudnica ima samo 40 mesta za publiku i ona će biti rezervisana za rodbinu okrivljenih i oštećenih, pa tek onda sa ostale. Prostorija sa tih 40 mesta nalazi odmah se iza prostora sa okrivljenima. Postioci će ulaziti pravo iz centralnog hola zatvora kroz čekanicu do sudnice

3. SVEDOCI

Pored prostora za sudsko veće nalazi se jedna manja protorija sa tamnim staklom, predviđena za zaštićene svedoke

4. NOVINARI

Kroz isti ulaz prolaziće novinari, koji će pratiti suđenje iz prostorije koja se nalazi iz prostora za publiku i odvojena je staklom. Novinari će imati još jednu manju radnu prostoriju u koju tek treba da se postave računari

5. ADVOKATI

Advokati će ulaziti sa suprotne strane sudnice i za njih u samoj sudnci ima 20 mesta. Oni će imati manju prostoriju u kojoj će provoditi pauze u suđenju

BEZBEDNOSNE PROCENE SUDNICE (pre i posle izgradnje)

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Istražuju se propusti čuvara

Izvor: B92, 20.Feb.2009

Beograd -- Nepravilnosti u radu stražara zaduženih za čuvanje Milorada Ulemeka Legije već su otkrivene, saznaje "Blic"...Uprava Okružnog zatvora u Beogradu pregledom video-snimaka vodi istragu ko je od stražara zatvorske službe za obezbeđenje pustio Milorada Ulemeka Legiju u ćeliju bez pretresa,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.