Izvor: B92, 14.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veštake ispitivali advokati odbrane

Beograd -- Sudski veštaci Milan Kunjadić i Dušan Dunjić završili su predstavljanje svojih nalaza na suđenju za ubistvo Zorana Đinđića.

Prvookrivljeni Milorad Ulemek izveo je u Specijalnom sudu u Beogradu demonstraciju atentata, pri čemu je sudski stražar "glumio" premijera Srbije Zorana Đinđića. Ulemek je, prilikom demonstracije, želeo da pokaže da Đinđić, ako bi bio pogođen iz ulice Admirala Geprata, ne bi mogao da upadne u zgradu vlade, kao što su to rekli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sudski veštaci.

Prvookrivljeni je naveo da bi premijerovo telo zaustavio dovratak na ulazu u zgradu vlade, međutim veštaci se nisu složili sa takvom konstatacijom. Veštaci su objasnili da je Đinđić bio okrenut leđima ulazu u vladu, oslonjen na desnu nogu, jer mu je leva bila povređena, pa mu je prilikom pogotka, telo zarotiralo i upalo u zgradu vlade. Ulemek je na kraju demonstracije i odgovora svedoka rekao "zbog tih pretpostavki i tih sitnica, ja ću dobiti sitno 40 godina".

Advokat odbrane Krsto Bobot zapitao je veštaka Kunjadića, kako je moguće da je projektil koji je pogodio Veruovića ostavio trag na zidu vlade, a onaj koji je pogodio Đinđića nije, iako su oba imala istu brzinu. "Zaboravljate jednu stvar, a to je činjenica da je metak posle izlaska iz tela Djinđića pogodio štaku, raspao se, nakon toga pod uglom udario u zid, pa usled toga nije ostavio oštećenje", odgovorio je Kunjadić.

Ulemek i advokati odbrane imali su niz zamerki na nalaze veštaka, među kojima se ističe da veštaci nisu bili na mestu atentata, kao i da su na neka pitanja odgovorili sa "pretpostavljam i verovatno". Ulemek je zatražio i da se izvrši rekonstrukcija atentata.

Sutra će iskaz dati veštaci psihijatrijske struke. Podsetimo, Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003, u dvorištu Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo optuženi su pripadnici "Zemunskog klana".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.