Vesko Vukotić na korak od slobode

Izvor: B92, 28.Apr.2011, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesko Vukotić na korak od slobode

Novi Sad -- Veselinu Vukotiću, osuđenom zbog ubistva, novosadski sud obustavio izdržavanje kazne od 20 godina zatvora, jer je usvojen njegov zahtev za ponavljanje postupka.

Kako je rečeno u Višem sudu u Novom Sadu, krivično vanpretresno veće je, takođe, odbilo predlog tužilaštva da se Vukoviću odredi pritvor.

Portparolka tog suda Svetlana Tomić Jokić objasnila je da će Veselin Vukotić, inače osuđen u odsustvu zbog ubistva Duška Boškovića 1997. godine u Crnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gori, moći da se brani sa slobode tokom ponovljenog suđenja.

Pošto se tužilaštvo žalilo na tu odluku, čeka se stav Apelacionog suda o tome da li će predmet biti pritvorski ili ne, posle čega će biti zakazan početak novog suđenja, najverovatnije u junu, navela je ona.

Vukotić je na slobodi, pošto mu je ranijom odlukom Ministarstva pravde Srbije prekinuto izdržavanje kazne i odobreno lečenje zbog srčanih tegoba.

Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je nedavno odluku Višeg suda kojom je odbijena molba Crne Gore za izručenje Vukotića radi izdržavanja kazne od 20 godina zatvora, jer nisu ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje.

Kraljevina Belgija 2009. godine izručila je Vukotića Srbiji, koja se obavezala da će, u slučaju ekstradicije, postupak prema njemu biti ponovljen u Srbiji, jer mu je suđeno u odsustvu, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Veselin Vukotić izručen je Srbiji uz apsolutno poštovanje principa specijalnosti radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 20 godina, pa je stoga Apelacioni sud zaključio da, shodno Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, nisu ispunjene pretpostavke za izručenje Vukotića susednoj državi, navodi se u obrazloženju odluke. Konačnu odluku o zahtevu crnogorskih vlasti za izručenje Vukotića doneće Ministarstvo pravde.

Ko je Veselin Vukotić

Veselin Vukotić je u medijima pominjan kao saradnik nekadašnje Udbe.

Pored ubistva Boškovića u Kotoru 1997. godine, u Belgiji je bio osumnjičen za ubistvo političkog emigranta i agenta CIA Envera Hadrija, a u Srbiji da je ubio Andriju Lakonića u beogradskom klubu "Nana” 1990.

Inače, ime Veselina Vukotića čulo se i u haškoj sudnici. Na suđenju Slobodanu Miloševiću, on je pomenut kao vlasnik novosadskog kazina "MP Rojal” u kome su organizovani tajni sastanci mafije i tadašnjih političara i kao neko ko je bio blizak i sa decom pokojnog predsednika Srbije, Markom i Marijom Milošević.

O njemu je 1994. godine pisala i novinarka "Duge” Dada Vujasinović, koja je ubijena je 8. aprila 1994. Dadi je to bio poslednji objavljeni tekst.

Hronologija puštanja na slobodu

Vukotić je 30. decembra 2009. godine uhapšen po Interpolovoj poternici Crne Gore, ali mu novosadski Viši sud nije odredio ekstradicioni pritvor, već ponovljeno suđenje čeka na slobodi.

On je prethodno, krajem 2009. godine, iz Belgije izručen Srbiji jer je za njim bila raspisana poternica radi izdržavanja kazne od 20 godina zatvora na koju je osuđen u Podgorici.

U odluci kojom je Belgija odobrila izručenje određeno je da se suđenje Vukotiću za ubistvo Boškovića može ponoviti samo u Srbiji, a pošto on ima prebivalište u Novom Sadu, novosadski sud je određen kao nadležan za ponavljanje postupka.

On je bio upućen na izdržavanje kazne zatvora, koje mu je prekinuto radi lečenja, uz odobrenje Ministarstva pravde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.