Veljović: Razbijena jedna od najjačih narko-grupa na Balkanu

Izvor: Politika, 07.Okt.2011, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veljović: Razbijena jedna od najjačih narko-grupa na Balkanu

Hikmet Hajrović iz Novog Pazara, koji je već pravosnažno osuđen kao narko-diler, uhapšen je juče pod sumnjom da je bio vođa grupe od 20 ljudi

U akciji policije na teritoriji Srbije tokom jučerašnjeg dana uhapšeno je više od 20 članova organizovane kriminalne grupe, koju je Milorad Veljović, direktor srpske policije, okarakterisao kao jednu od najjačih ne samo u zemlji već na Balkanu. Tom prilikom policija je zaplenila više od 50 kilograma heroina. Hapšenja su izvedena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Beogradu i Kraljevu, dok je akcija u Novom Pazaru, u koju su bile uključene specijalne policijske snage i helikopteri, trajala juče i u toku poslepodneva.

Na čelu ove kriminalne grupe, prema rečima Veljovića, nalazio se osumnjičeni Hikmet Hajrović iz Novog Pazara, koga policija tereti da je bio glavni dobavljač droge, pre svega heroina. Distributer narkotika na beogradskom tržištu je, prema sumnjama policije, osumnjičeni Dalibor R. On je međutim izbegao jučerašnje hapšenje i za njim se intenzivno traga.

Ova grupa, prema rečima direktora policije, vezuje se i za tri ubistva u Beogradu. Ubijeni su oni koji su odbili da distribuiraju drogu. Jučerašnje hapšenje, koje je počelo u toku noći, rezultat je jednogodišnjeg policijskog rada na ovom slučaju.

– Reč je o grupi koja se dugi niz godina bavila rasturanjem, nabavkom i distribucijom narkotika. Uhapšeni članovi su na području Beograda do sada „rasturili” 100 kilograma heroina, od pet do sedam kilograma nedeljno. Sumnjamo da je ova grupa, osim u trgovinu drogom, umešana i u tri ubistva – objasnio je Veljović.

Prema rečima direktora policije, ova akcija rađena je na osnovu zaključka Saveta za nacionalnu bezbednost i donetih preporuka.

Hikmet Hajrović pravosnažno je osuđen na pet i po godina zatvora kao član grupe Darka Ercega, zbog šverca i prodaje više desetina kilograma heroina i kokaina. Apelacioni sud potvrdio je 11. maja ove godine presudu Specijalnog suda, čime je ona postala pravosnažna i on je do jučerašnjeg hapšenja čekao na izvršenje presude.

Specijalni sud osudio je 12. jula ove godine Ercegovu grupu zbog šverca i prodaje 32 kilograma heroina i 2,35 kilograma kokaina. Erceg je u tom postupku pravosnažno osuđen na 12 godina zatvora.

Osumnjičeni Dalibor R. za kojeg se sumnja da je bio glavni distributer heroina u Beogradu odranije je poznat policiji kao vođa takozvanog borčanskog klana i organizator je grupe osumnjičene za veći broj otmica i iznuda, čiji su članovi uhapšeni krajem 2009. godine.

Oni se terete da su uz upotrebu sile i pretnji od žrtava oduzimali razne nepokretnosti, kuće, lokale, novac i na taj način su oteli oko milion evra.

Tokom 2009. godine privedeno je 17 pripadnika ove grupe, nakon što su oteli sina funkcionera jednog beogradskog fudbalskog kluba. Od njega su tražili da im prepiše stan, a četvoro članova uhapšeno je prilikom izlaska iz suda gde su otišli da overe ugovor. Ostatak grupe našao se iza brave nekoliko dana kasnije.

D. Vukosavljević

objavljeno: 08.10.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.