Velikoselke u Banatskom Velikom Selu čuvaju tradiciju ručnog veza i štrikanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2020, 09:41

"Velikoselke" u Banatskom Velikom Selu čuvaju tradiciju ručnog veza i štrikanja

Hladni dani, u kojima se već nalazimo idealno su vreme za stvaranje različitih ručnih radova. U Udruženju žena „Velikoselke“ u Banatskom Velikom Selu pored Kikinde posebno se čuva tradicija ručnog veza i štrikanja, baš kao što se nekad radilo na prelima u Bosni i Hercegovini, odakle većina meštana sela vodi poreklo. Kako kažu, veštine su naučile od svojih majki i baka.

Poštujući distancu i ostale protivepidemijske mere, članice Udruženja „Velikoselke“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << popodne, nakon završenih obaveza, vole da provedu spajajući lepo i korisno. Uz preslicu zatičemo Dušanku Uzelac, jednu od retkih koja i dalje vešto barata tom, za mnoge, nepoznatom spravom.

„Ovo se nekada radilo u Bosni, pravila se vuna ručno na gargaše i onda se stavljala na ovu preslicu, pa se polako prelo. Od toga što se oprede, pravile su se čarape, prsluci, tkale su se, umesto jorgana biljci, to je nekad bio pokrivač“, rekla je ona.

U Banatskom Velikom Selu i dalje neguju tradiciju ručnog veza. Žene su veštine učile od mama i baka. Iako se osavremenio, ručni vez i dalje je tu kao podsetnik na lepša vremena i ljude kojih više nema, priča nam Rada Bogunović.

„Mi stariji još uvek to radimo. Imamo običan vez, krstiće i imamo punjeni vez. Ja sam najviše radila krstiće, mada i punjeni vez mi se dopada. To su i one ranije radile, a mi nastavljamo da radimo“, kazala je Rada.

Zimski dani i dalje su nezamislivi bez vunenih čarapa, priglavki ili nazuvica, kao i toplih džempera i prsluka. Kako kaže Mileva Kokot, štrikanje nije komplikovano, a korisno je iz više razloga.

„Nije teško, ovo malo smiruje živce. Kad si sam, pogotovo tada, onda te to opušta i ne razmišljaš o nečem drugom, nego samo se baviš time i to je to“, saopštila je Milena.

Uz preslicu, vez i štrikanje, neizostavne su i priče o davnim vremenima, zavičaju i običajima. Zima mnogo lakše prođe u dobrom druženju, iz kog nastanu unikatne rukotvorine i nove uspomene.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.