Veliki broj neispravnih vozila

Izvor: B92, 17.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki broj neispravnih vozila

Beograd -- Čak polovina vozila u Srbiji delimično je neispravna, pokazuju preliminarni izveštaji akcije "Ispravno vozilo, bezbedna vožnja".

Akciju besplatne provere tehničke ispravnosti vozila organizovali su Auto-moto savez Srbije i saobraćajna policija. Iako navode da zabeležena neispravnost ne odražava stvarno stanje, oni apeluju na vozače da što češće proveravaju ispravnost svojih automobila, kako ne bi ugrozili ni sebe, ali ni ostale učesnike u saobraćaju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Na više od polovine vozila koja su pregledana zabeležena je neka vrsta neispravnosti. Ipak, u Auto-moto savezu kaže da je taj procenat za 1,5 odsto manji nego prošle godine, ili više od 20 odsto niži nego u periodu od pre sedam-osam godina.

"Od tih pregledanih vozila, kojih je inače bilo oko 12.000, čak 32 odsto vozila nema dobre kočnice, a to je ono što je 'alfa i omega’ za bezbedno učešće u saobraćaju. Posle toga, idu uređaji za upravljanje 23 odsto, pa onda uređaji za osvetljavanje i tako dalje”, kaže portparolka AMSS-a Zorica Bilibajkić.

Vozači sa kojima je B92 razgovarao uglavnom kažu da često proveravaju ispravnost svojih automobila. Dodatni problem je to što se akcijama tehničkih pregleda odazivaju uglavnom vlasnici starijih vozila, koji sumnjaju da neka neispravnost već postoji.

U "Zastava prometu" kažu da su za prvih šest meseci ove godine pregledali više od 5.500 automobila i da su neispravnosti uočene na oko 15-20 odsto vozila.

"Nije veliki broj. Ali, treba reći da je puno starih vozila. Nova vozila od tri, četiri, ili pet godina izuzetno su ispravna. A kod starijih vozila od preko 10 godina javljaju se te neispravnosti", kaže Dragan Popović, rukovodilac tehničkog pregleda „Zastava promet AD Beograd".

"Neko sa neispravnim kočnicama ne bi trebalo da prođe, i to se, uglavnom, ne dešava. Drugi problem je što u Srbiji postoji 900 linija tehničkih pregleda, dakle preveliki broj tehničkih pregleda", ukazuje Zorica Bilibajkić.

U Auto-moto savezu upozoravaju da se neki servisi za tehnički pregled u rutinskim kontrolama zatvaraju zbog nedozvoljenih postupaka u radu, ili eventualnih propuštanja tehnički neispravnih vozila.

Ljudski faktor jedan je od najčešćih uzroka soabraćajnih nesreća, ali se ne sme zanemariti tehnička neispravnost vozila. Zbog toga se apeluje na sve vozače da češće proveravaju ispravnost svojih vozila, a posebno kočioni i upravljački sistem.

O bezbednosti u saobraćaju možete čitati i u našem pregledu pisanja štampe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.