Vehabije osudjene na ukupno 27 godina zatvora

Izvor: S media, 08.Sep.2009, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vehabije osudjene na ukupno 27 godina zatvora

Četvorica vehabija osudjena su u Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu na ukupno 27 godina zatvora zbog udrživanje radi protivustavne delatnosti i pripremanje terorističkih akcija u Srbiji.

Sudsko veće kojim presedava sudija Milan Ranić osudilo je Adisa Murića i Bajrama Aslanija na osam godina zatvora, Nedžada Bulića na sedam, dok je Enes Mujanović dobio četri godine zatvora.

Buliću i Aslaniju, koji se nalaze u bekstvu, sudjeno je u odsustvu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Obrazlažući presudu sudija Ranić istakao je da je ta grupa u drugoj polovini 2007. godine stvorila zločinačko udruženje u cilju vršenja terorističkih akata u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, a u nameri stvaranja straha kod gradjana i sticanja verske moći.

Predsedavajući sudskog veća je naveo da je na prethodnom pretresu Murić udaljen iz sudnice zbog narušavanja reda i vredjanja suda, te da stoga danas nije prisustvovao izricanju presude.

Pošto je Ranić saopštio visinu izrečenih kazni, osudjeni Mujanović je pre obrazloženja presude, zatražio da napusti sudnicu što mu je i dozvoljeno.

Optužnica Specijalnog tužilaštva, četvoročlanu grupu vehabija teretila je da su se od maja do septembra 2007. godine stvorila zločinačko udruženje radi sticanja verske i političke moći, a planirali su napad na fudbalski stadion u Novom Pazaru, kao i terorističke napade po Srbiji.

Optuženi su, kako se navodi u optužnici, kontaktirali sa istomišljenicima iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Sirije..., a posedovali su i propagandni materijale u kojima se veličaju terorističke akcije u svetu.

U optužnici se navodi da je sedište grupe bilo je u Novom Pazaru i u jednoj kući u Kosovskoj Mitrovici, a nabavili su i veće količine oružja i eksploziva.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.