Veb stranica Kristijana Golubovića

Izvor: Politika, 15.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veb stranica Kristijana Golubovića

"Rođen sam u Minhenu 30. novembra 1969. godine" Kakva je to sudbina da se začnem iz jednog jedinog pokušaja svoga oca da napravi sina i iste noći biva odveden na doživotnu robiju. Cela ova situacija nagoveštava tok neverovatnih događaja jednog života, mog života". Verovali ili ne, tek nastavak ove životne priče koju je iza zatvorskih rešetaka ispisao Kristijan Golubović, može da se pročita na sajtu koji je napravio ovaj požarevački zatvorenik.

Koliko je Golubović bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << inventivan u njegovoj izradi govori i podatak da se na sajtu mogu pronaći slike i crteži ovog zatvorenika "atipične i van svih postojećih pravaca čiji je stil nešto između Salvadora Dalija i Pikasa". A za one koji budu zainteresovani da neke od ovih "umetničkih dela" uvrste u svoje kolekcije stoji i obaveštenje da će izložba biti organizovana po Golubovićevom izlasku iz zatvora i da će biti prodajnog karaktera.

Za nevericu je i podatak da se na elektronskoj prezentaciji može videti i autentičan video zapis "nastao u beogradskom Centralnom zatvoru početkom 2006. godine, kada je Goluboviću stigao paket od kuće". Snimak je simbolično nazvan "snaga na usta ulazi".

– Prvi put čujem da Golubović ima svoj sajt. Ne znam ni ko ga je snimao, niti kako je snimak dospeo na sajt. Uostalom, nisam u kontaktu sa Golubovićem – kratak je bio njegov advokat Nikola Nikolić.

Svi raspoloženi posetioci sajta, na posebnom linku, uz pomoć postavljenih fotografija, mogu da prate i Golubovićev "životni put". Na uočljivo starim, crno-belim fotografijama, "glavna zvezda sajta" u kupaćim gaćama u društvu drugara i uz pratnju učiteljice, pozira fotografu. Nadalje se nižu fotografije na kojima je Golubović sa prijateljima opasan bombama, slomljenog nosa, na "tori" motoru. Da se sajt uredno ažurira govori i podatak da su na njemu i fotografije sa Golubovićevog venčanja obavljenog u pritvoru.

Na pitanje kako je moguće da snimak napravljen u Centralnom zatvoru "izađe" van zidina zgrade, a potom i bude stavljen na sajt dostupan svim korisnicima Interneta, "Politikin" sagovornik iz ove ustanove kaže da to ne treba da čudi.

– Javna je tajna da većina pritvorenika u Centralnom zatvoru ima mobilne telefone i da preko njih šalje poruke svojim najbližima. Pretpostavljam da je tako bilo i u Golubovićevom slučaju. Nisam video sajt, ali pretpostavljam da ga ažuriraju Golubovićevi prijatelji i to van zatvorskih zidina – navodi naš sagovornik.

Dragoljub Brajović, upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu, gde se Golubović nalazi na odsluženju zatvorske kazne zbog iznude, pokušaja iznude i nedozvoljenog posedovanja oružja, za "Politiku" tvrdi da ovaj zatvorenik nema pristup telefonu.

– Golubović, u sedmom paviljonu u kojem je smešten, nema pristup ni telefonu, ni računaru. On je zatvorenik za primer – rekao je Brajović.

Na veb-stranici, u rubrici "kontakt" Goluboviću može da se šalje mejl. Uputili smo mu pitanja, počev od toga odakle mu ideja o sajtu, pa do toga kako to izvodi u praksi. Čekamo odgovor.

Presudom Specijalnog suda, Golubović je 12. decembra 2005. godine, osuđen na šest godina zatvora. Posle žalbe koju je na izrečenu presudu uložio njegov branilac, Vrhovni sud je kaznu smanjio na četiri i po godine. Golubović je oglašen krivim za krivično delo iznude, iznude u pokušaju i nedozvoljeno posedovanje oružja.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.