Izvor: B92, 29.Mar.2010, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vasiljević ostaje u pritvoru

Beograd -- Vlasnik piramidalne štedionice "Jugoskandik" Jezdimir Vasiljević, koga je Holandija izručila Srbiji, ostaje u pritvoru do nastavka sudskog procesa.

Vasiljević je u subotu bio priveden u Palatu pravde, gde ga je istražni sudija saslušao na okolnosti koje se tiču određivanja pritvora, u skladu sa Zakonikom o krivičnom posupku, izjavila je portparolka Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić.

Ona je dodala da je Vasiljević posle toga vraćen u pritvor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Okružnog zatvora u Beogradu, ali nije mogla da precizira kada bi mogao da bude zakazan nastavak suđenja koje je prekinuto posle njegovog bekstva iz zemlje 2006. godine.

Vasiljeviću, poznatom i kao "gazda Jezda", pritvor je određen još pre raspisivanja međunarodne poternice, zbog bekstva, po kojoj je u aprilu uhapšen u Holandiji.

On je u petak uveče izručen Srbiji, pošto su holandske vlasti nedavno usvojile zahtev srpskog Ministarstva pravde za njegovo izručenje.

Međunarodna poternica za Vasiljevićem raspisana je po nalogu Okružnog suda u Beogradu 24. decembra 2007, kada je prekinuto višegodišnje suđenje njemu i njegovim saradnicima zbog zloupotrebe službenog položaja, prevaru i utaju u vezi sa piramidalnom štednjom u "Jugoskandiku" početkom devedesetih godina.

Prema navodima optužnice, Vasiljević i saradnici su zloupotrebom položaja proneverlili oko 29 miliona evra i oštetili štediše za 190 miliona nemačkih maraka.

Vasiljevića čeka nastavak suđenja, zajedno sa bivšim saradnicima Ljubivojem Šundićem, Draganom Antonijevićem i Stevanom Protićem, a optužnicom je obuhvaćen i Milorad Vukotić, direktor Banke privatne privrede Crne Gore.

Vasiljević je i pre početka tog suđenja bio u višsegodišnjem bekstvu, ali je uhapšen u februaru 2001. na beogradskom aerodromu, po povratku sa Kipra.

U pritvoru je tada proveo devet meseci, odakle je pušten 22. oktobra 2001. kada je sud odlučio da prihvati njegovo jemstvo da bi ga pustio na slobodu - hipoteku na kuću njegovog prijatelja Nikole Kubatlije u beogradskom naselju Dedinje.

Hipoteka je stavljena za iznos od 500.000 evra, ali je posle ponovnog bekstva iz zemlje i raspisivanja poternice za Vasiljevićem krajem 2007, to jemstvo propalo, tako da se čeka javna prodaja kuće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.