VSS sutra počinje da razmatra žalbe zemunskog klana

Izvor: Blic, Tanjug, 11.Okt.2009, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VSS sutra počinje da razmatra žalbe "zemunskog klana"

Sednica Vrhovnog suda Srbije u drugostepenom postupku protiv pripadnika "zemunskog klana" nastavlja se sutra razmatranjem žalbi na presudu kojom su osuđeni na ukupno 465 godina zatvora, zbog zločinačkog udruživanja, 18 ubistava, tri otmice i dva teroristička napada.

Sednica koja je počela sredinom septembra, biće nastavljena razmatranjem žalbi specijalnog tužilaštva, okrivljenih i njihovih branilaca na prvostenu presudu koju je 18. januara 2008. godine izreklo sudsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veće Specijalnog suda u Beogradu na čelu sa sudijom milimirom Lukićem.

Petočlano sudsko veće Vrhovnog suda Srbije iz bezbednosnih razloga zasedaće u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu. Predsednik sudskog je sudija Branislav Cvetković, a izvestilac je Dragan Jocić.

Vrhovnom sudu je podneto 39 žalbi optuženih i njihovih branilaca i tri odgovora na žalbe republičkog tužilaštva, a presuda "zemunskom klanu je najduža presuda u srpskom pravosuđu ikad napisana na 1.003 strane. Pošto se okonča referisanje žalbi optuženima i njihovim braniocima biće data mogućnost da svoje žalbe dopune usmeno.

Sudsko veće VSS će na delu sednice koji je zatvoren za javnost glasati i odlučiti o žalbama. Vrhovni sud može presudu da potvrdi, da je preinači u nekim delovima, ili da je ukine u celosti i naloži novo suđenje. Trećestepeni postupak za osuđene na maksimalne zatvorske kazne od 40 godina zatvora ukinut je nedavnim izmenama Zakonika o krivičnom postupku, pa će optuženi, ukoliko VSS potvrdi presudu, imati na raslolaganju samo vanredne pravne lekove.

U Specijalnom sudu u Beogradu 18. januara 2008 , 26 pripadnika "zemunskog klana", od kojih su osmorica u bekstvu, osuđeno je na ukupno 465 godina zatvora, za zločinačko udruživanje, 18 ubistava, tri otrmice i dva teroristička napada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.