Izvor: B92, 08.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VSS razmatra žalbu Ulemeka

Beograd -- Veliko veće Vrhovnog suda Srbije nastavilo je razmatranje žalbe Milorada Ulemeka Legije i Branka Berčeka.

Oni su osuđeni na po 40 godina zatvora za ubistvo bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića 2000. godine. Ulemek i Berček žalili su se i na prvostepenu presudu Posebnog odeljenja Okružnog suda i na drugostepenu presudu Vrhovnog suda.

U prethodna tri dana sudija Milena Inić Drecun pročitala je prvostepenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << presudu i prepričala odbranu optuženih. Ona je danas obrazložila presudu izrečenu u drugom stepenu i objasnila zašto je Vrhovni sud tada odbacio žalbe na izrečenu presudu.

Prema njenim rečima, Vrhovni sud je uvažio odluku prvostepenog veća koje je u odlučivanju uvažilo izjave okrivljenih iz istrage, ocenivši da branioci nisu u pravu kada tvrde da bi ti iskazi trebalo da budu izuzeti iz spisa predmeta zato što su dati u vreme vanrednog stanja.

Sudija Drecun je ukazala da je odluka Ustavnog suda Srbije koji je ocenio neustavnom odredbu o trajanju pritvora osumnjičenih, donetu u vreme vanrednog stanja, načelne prirode i da ne znači da će svaki akt iz tog perioda biti automatski stavljen van snage.

Takođe je objasnila da je Vrhovni sud prihvatio iskaz koji je u istrazi dao Nenad Šare, kasnije svedok saradnik, jer je iz izvedenih dokaza tokom sudskog postupka bilo očigledno da je u vreme ubistva Ivana Stambolića bio na Fruškoj Gori.

Sutra bi Veliko veće trebalo da započne razmatranje žalbi branilaca okrivljenih na tu sudsku odluku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.