Izvor: Blic, 05.Mar.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VSS: Presude ukinute jer nije obrazložen umišljaj

Presude Okružnog suda u Beogradu u slučajevima Uroša Mišića i Mališe Jeftovića ukinute su zbog nezadovoljavajućeg obrazloženja motiva i umišljaja kog optuženih za izvršenje krivičnih dela, izjavio je danas sudija i zamenik predsednika Vrhovnog suda Srbije Dragoljub Milojević.

VSS je nedavno ukinuo presudu kojom su Mališa Jeftović i Ana Filipović osuđeni na 40 odnosno 37 godina zatvora zbog svirepog ubisva trogodišnje Katarine Janković, kao i presudu kojom je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Uroš Mišić osuđen na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva žandarma tokom utakmice na "Marakani", i u oba slučaj naložio da se ponovo sudi.

Odgovarajući na pitanje tokom konferencije za novinare u VSS, Milojević je naveo da je prvostepeni sud u obe presude propustio da navede činjenice na osnovu kojih utvrđuje postojanje umišljaja u postupanju optuženih, koje je nužno za bilo koji propisani oblik teškog ili kvalifikovanog ubistva, kao u pomenutim slučajevima.

Presude su prema Milojevićevom tumačenju ukinute jer se iz njih ne može zaključiti da li su optuženi postupali sa direktnim ili eventualnim umišljajem. Sudija VSS je istakao da taj sud odlučuje o žalbama na presudu kao i da po službenoj dužnosti utvrđuje da li je bilo povreda zakona. VSS potvrđuje presudu kada je nedvosmisleno utvrđeno ono što se izrekom presude tvrdi i kada se ne može ostaviti prostora tumačenju kako je presuda doneta "samovoljom sudije", objasnio je sudija Milojević.

Zbog svirepog ubistva trogodišnje Katarine Okružni sud u Beogradu osudio je 9. maja 2007. godine njenog očuha Mališu Jevtovića na 40 godina, a majku Anu Filipović na 37 godina zatvora zbog pomaganja u ubistvu. Devojčica je preminula 17. jula 2005. godine od posledica nanošenja teških telesnih povreda, pošto je sud utvrdio da ju je Jevtović u Zvezdarskoj šumi silovao i tukao i zadao joj povrede od kojih je preminula, dok je majka čuvala stražu. Jevtović i Filipovićeva su sutradan devojčicu u modricama i besvesnom stanju dovezli u bolnicu i lekarima rekli da je pala sa kreveta.

Uroš Mišić osuđen je u Okružnom sudu 19. septembra prošle godine na deset godina zatvora zbog napada na pripadnika žandarmerije Nebojšu Trajkovića na utakmici Crvena zvezda - Hajduk iz Kule. Sud je ocenio da je Mišićev napad na Trajkovića upaljenom bakljom, odnosno "pokušaj da mu je ugura u usta", predstavljao "linč službenog lica", jer žandarm nije dao povod za napad i osudio ga zbog krivičnog dela teško ubistvo u pokušaju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.