VRHOVNI SUD RAZMATRA ŽALBE NA PRESUDU ZA UBISTVO PUKANIĆA

Izvor: Kurir, 06.Feb.2012, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VRHOVNI SUD RAZMATRA ŽALBE NA PRESUDU ZA UBISTVO PUKANIĆA

ZAGREB - Vrhovni sud Hrvatske počeo je trodnevnu sednicu na kojoj razmatra žalbe na prvostepune presude šestorici osuđenih za ubistvo novinara i suvlasnika nedeljnika Nacional Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, 23. oktobra 2008. u Zagrebu.

Žalbe na presudu Županijskog suda u Zagrebu iz novembra 2010. uložili su i tužilaštvo i odbrana osuđenih.

Iako su šestorica optuženih za ubistvo Pukanića i Franjića osuđena na kazne od 15 do 40 godina zatvora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << do kraja suđenja u Zagrebu nije otkriven motiv ubistva ni krajni naručilac.

Sud nije prihvatio navode iz optužnice da iza ubistva stoji zločinačka organizacija, pa se tužilaštvo žalilo.

Izričući presudu novembra 2010. sudija Ivana Kršul rekla da je naručilac ubistva "sigurno bio neko moćan, ko je imao da plati zločin 1,5 miliona evra".

Ona je rekla da je Pukanić kao poznati novinar pisao o mnogim kriminalnim grupama i da je imao prijatelje i neprijatelje, te da je moguće da razlog njegovog ubistva sadržaj tekstova, ali da nije utvrđeno kojih.

Vrhovni sud najavio je sednice za 6, 7. i 8. februar, a u ta tri dana sudija izvestilac upoznaće sudsko veće sa pojedinostima devetomesečnog suđenja, presude i žalbama.

Početak razmatranja žalbi na Vrhovnom sudu prati i pojačano obezbeđenje oko zgrade suda.

Ivo Pukanić i Niko Franjić ubijeni su 23. oktobra 2008. u podmetnutoj eksploziji u dvorištu zgrade Nacionala u centru Zagreba.

Za to ubistvo Željko Milovanović osuđen je na 40 godina zatvora, Robert Matanić na 33 godine, Bojan Gudurić na 30, Amir Mafalani i Luka Matanić na po 16, dok je Slobodan Đurović osuđen na 15 godina zatvora.

Robert Matanić je prema optužnici okupio zločinačku grupu, a zbog pomaganja osuđeni su Luka Matanić i Amir Mafalani. Željko Milovanović osuđen je kao neposredni izvršilac ubistva i osuđen je u odsustvu.

Bojan Gudurić je osuđen jer je iz zasede trebalo da puca na Pukanića ako eksploziv zataji, a Slobodan Đurović zbog optužbi da je bio veza između ubica i Sretena Jocića kojem se u Beogradu sudi da je za Pukanićevo ubistvo platio 1,5 miliona evra.

U Beogradu se za isti zločin sudi i Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.