VOJSKA TVRDI: Otkriveno prisustvo alkohola u krvi kod pilota helikoptera i letača tehničara

Izvor: Blic, 03.Apr.2015, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOJSKA TVRDI: Otkriveno prisustvo alkohola u krvi kod pilota helikoptera i letača tehničara

Odgovornost za tragediju u Surčinu primarno snosi vođa posade pilot Omer Mehić, navedno je u izveštaju stručne Komisije za osnovno ispitivanje udesa vojnog helikoptera. U izveštaju, u koji je "Blic" imao uvid, Komisija tvrdi se da je otkriveno prisustvo alkohola kod "vođe posade i letača tehničara".

Vojni helikopter je pao u Surčinu 13. marta uveče, kad je poginulo svih sedam osoba koje su se nalazile u letelici - četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << beba kojoj je trebalo da bude ukazana pomoć.

Komisija je navela da odgovornost za udes snosi vođa posade helikoptera HT-48, a da deo odgovornosti snose i drugi pilot (prim.nov. kapetan Milovan Đukarić) i letač tehničar u pilotskoj kabini.

"Deo odgovornosti snosi komandant 204. vbr zbog propusta u planiranju i organizaciji leta (prim.nov. general Predrag Bandić), ODT RViPVO zbog propusta u organizaciji i rukovođenju letom. Eventualnu odgovornost kontrolora na aerodromu 'Nikola Tesla' će utvrditi Kontrola leta SiCG na osnovu zahteva komande RViPVO", piše u izveštaju u koji je "Blic" imao uvid.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je danas da primarnu odgovornost za pad vojnog helikoptera snosi posada.

"Postoje osnovi sumnje da deo odgovornosti snosi i jedan broj aktivnih pripadnika Vojske Srbije. Postoje indicije za eventualnu odgovornost i određenog broja civilnih lica", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Na osnovu toga tužilaštvo će sprovesti istražne radnje protiv određenog broja osoba radi potpunog utvrđivanja svih relevantnih činjenica. U saopštenju se navodi da je Više javno tužilaštvo u Beogradu saglasno sa Ministarstvom odbrane da podatke sadržane u izveštajima komisija koje su istraživale nesreću učine dostupnim javnosti.

Tužilaštvo navodi da je do pomenutih saznanja došlo na osnovu nalaza i mišljenja Komisije za ispitivanje uzroka udesa vojnog vazduhoplova i ostalih pribavljenih isprava i dokumenata u vezi sa udesom vojnog helikoptera.

Vojska Srbije dan posle tragedije formirala dve komisije za utvrđivanje uzroka nesreće. Ministarstvo odbrane saošpstilo je ranije da je stručna Komisija je na osnovu svih podataka izvršila analizu i izvela zaključke, i sačinila pomenuti izveštaj sa kompletnom pratećom dokumentacijom na oko 500 stranica.

Komisiju su činili pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije iz Vojnotehničkog instituta, Tehničkog opitnog centra, Vazduhoplovnomedicinskog instituta, Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Komisija je obuhvatila specijaliste iz oblasti bezbednosti letenja, održavanja vazduhoplova, planiranja i rukovođenja letenjem, meteorologije, vazduhoplovne inženjere, opitne pilote, vazduhoplovne tehničare za sve sisteme na helikopteru, specijaliste vazduhoplovne medicine i vazduhoplovne psihologije.

 

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojska Srbije: Otkriveno prisustvo alkohola u krvi pilota helikoptera

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Apr.2015

BEOGRAD - Odgovornost za tragediju u Surčinu primarno snosi vođa posade pilot Omer Mehić, navedno je u izvještaju stručne Komisije za osnovno ispitivanje udesa vojnog helikoptera...U izvještaju Komisija tvrdi se da je otkriveno prisustvo alkohola kod "vođe posade i letača tehničara"...Vojni...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.