VIDEO: Prva kamera koja bi mogla da radi večno

Izvor: Radio 021, 21.Apr.2015, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Prva kamera koja bi mogla da radi večno

Naučni tim sa Univerziteta Kolumbija u SAD-u kreirao je prvu video kameru koja se sama puni i snima. Teoretski to može da radi večno, tj. dok god ima izvor svetlosti.

Puniti baterije telefona i drugih gedžeta ponekad je prava gnjavaža, pogotovo kada ste na putu. I dok se veliki proizvođači takmiče ko će ponuditi bolju, jaču i dugotrajniju bateriju, jedan naučni tim sa Univerziteta Kolumbija ostvario je nešto drugačije – napravili su prvu video kameru koja se sama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << puni.

Rezolucija nije sjajna i kamera može da snima jednu sliku po sekundi u dobro osvetljenom prostoru, ali teoretski, dok ima izvor svetlosti, može da snima video beskonačno dugo, objavio je tim profesora Šrija Najara.

Senzori koji hvataju sliku za digitalnu kameru i senzori koji pretvaraju svetlo u struju u solarnim ćelijama oslanjaju se na istu tehnologiju, a naučnici su sada naumili da naprave senzor koji radi obe te radnje, pa će tako dobiti kameru koja se sama napaja.

Prototip kamere sastavljen je od priručnih delova i nije baš poslednji krik dizajna, ali potencijalno bi ova kamera mogla da znači veliku promenu na tržištu. Senzor ima samo 30x40 piksela i prvo meri intenzitet svetla koji stiže kroz sočivo senzora, a potom pretvara svetlost u struju. Sama kamera pikesle prebacuje između dva moda u kojima se napuni za trenutak, pa okida fotografiju i sve to ponavlja u krug. Nema ni bateriju, već samo kondenzator u kojem se skladišti energija potrebna za pravljenje fotografija.

"Usred smo revolucije. Naš eksperiment bi mogao da utiče na razna digitalna područja, poput nosivih uređaja, senzorskih mreža, pa čak i doneti i novitete u lečenju i brizi za pacijente. Kamera koja večno radi bez napajanja bila bi izuzetno korisna", poručuje profesor Najara.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.