Izvor: B92, 25.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzrok ne mora biti teroristički napad

Moskva -- Predstavnici ruskog FSB saopštili su u sredu da za sada nisu nađeni dokazi terorizma u padu dva aviona.

Iako okolnosti pada dva putnička aviona ukazuju na mogući teroristički napad, Federalna služba bezbednosti saopštava da za sada nema dokaza terorizma i da je mogući uzrok tehnička neispravnost, ljudska greška ili loše gorivo.

FSB takođe traga za šest mladića koji su izbačeni sa leta za Soči jer su bili pijani. A predstavnik lidera čečenskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << separatista, na koje se prvo posumnjalo, izjavio je radiju "Eho Moskve " da oni nemaju veze sa padovima aviona.

Predsednik Rusije Vladimir Putin prekinuo je odmor i naložio hitnu istragu, a ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu preneo je da su nađena tela nastradalih. Na konstataciju novinara da ima mnogo verzija razloga pada aviona i da se sumnja na terorizam, Šojgu je odgovorio: "Verzijama se mi ne bavimo. Imamo dosta ljudi i tehnike i načina da analiziramo situaciju i ne želim da se pre utvrdjivanja činjenica bavim pretpostavkama".

Prema istraživanju Ria Novosti, avioni tipa Tupoljev 154 imali su u protekle tri godine 5 nesreća u kojima su poginuli svi putnici i 19 prinudnih sletanja zbog tehničke neispravnosti. Predstavnik ruske Federalne službe za bezbednost Sergej Ignatčenko izjavio je da "za sada nema nikakvih znakova da su dva aviona bila oteta" niti da su pregledom delova razbijenih aviona nadjeni tragovoi terorističkog napada.

Bivši šef te službe za moskovsku oblast Jevgenij Savostjanov ocenio je, međutim da može biti reči o "sinhronizovanom terorističkom napadu, koji je izvela dobro pripremljena grupa terorista". On je naveo da o tome svedoče podaci da je sa jednog od aviona stigao signal o otmici, a da se na drugom, prema navodima očevidaca, dogodila eksplozija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.