Uzrok eksplozije ljudski faktor, isključena mogućnost diverzije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2009, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzrok eksplozije ljudski faktor, isključena mogućnost diverzije

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Ivica Dačić izjavio je za RTS da je ljudski faktor najverovatnije uzrok eksplozije u fabrici "Prvi partizan" u Užicu, mada je napomenuo da bi zvanična istraga trebalo to da potvrdi. Dačić je objasnio da su, po svoj prilici, nepravilne procedure dovele do eksplozije i isključio mogućnost diverzije.

U sinoćnoj nesreći u fabrici "Prvi partizan" u Užicu poginulo je sedmoro radnika, dok je 14-oro povređeno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Poginuli su Svetlana Đurić, Jasmina Ostojić, Gordana Đokić, Biljana Luković, Vida Terzić, Dragan Milovanović i Jelena Lončarević. Vlada Srbije je povodom te tragedije za sutra proglasila dan žalosti u Republici, a u Užicu je proglašena trodnevna žalost.

Opštinski istražni sudija Slavica Ilić saopštila je jutros da su u sinoćnoj nesreći u fabrici "Prvi partizan" u Užicu poginuli: Svetlana Đurić, Jasmina Ostojić, Gordana Đokić, Biljana Luković, Vida Terzić, Dragan Milovanović i Jelena Lončarević.

Istražni sudija Slavica Ilić je novinarima rekla da i dalje traje uviđaj u fabrici i da se očekuje da će u njemu učestvovati vojna komisija.

U Srbiji dan žalosti

Zbog tragične pogibije sedam radnika Fabrike "Prvi partizan" u Užicu, subota, 5. septembar, odlukom Vlade Srbije, proglašena je danom žalosti.

Četiri eksplozije dogodile su se sinoć u 21,15 minuta u pogonu barutnog punjenja "Prvog partizana" u objektu "Tunel".

Gradonačelnik Užica Jovan Marković izjavio je danas da još nisu poznati uzroci nesreće u kojoj je poginulo sedam radnika i izrazio očekivanje da će istražni organi uskoro pružiti odgovor na to pitanje.

U izjavi za televiziju B92, Marković je rekao da se nekoliko eksplozija dogodilo u pogonu koji se nalazi u tunelu u brdu i u kojem su uslovi za rad veoma loši, zbog čega su pravljeni planovi da se ti pogoni presele u druge delove fabrike.

Prema njegovim rečima, u nesreći su poginuli uglavnom mladi ljudi.

On je zahvalio vatrogascima koji su, rizikujući živote, uspeli da spreče da se požar prenese na druge delove fabrike kao i ekipama hitne pomoći koje su intervenisale na mestu nesreće.



Snabdeva mnoge armije sveta

Fabrika municije ''Prvi partizan'' se bavi proizvodnjom municije već 80 godina, počev od 1928. godine kada je i osnovana. To je ujedno bila i prva privatna fabrika na Balkanu.

Od 1947. godine fabrika radi pod imenom ''Prvi partizan''.

Ta fabrika snabdeva municijom vojsku i policiju Republike Srbije, a takođe i mnoge armije sveta. Proizvodi i sportsku i lovačku municiju koja se prodaje na svim kontinentima.

Fabrika ima tri proizvodna pogona i zapošljava više od 600 radnika, pa je samim tim i veoma važan činilac u privredi regiona jugozapadne Srbije.

U Fabrici su pravljene i lovačke puške, jednocevne i dvocevne kalibra 12, 16 i 20 i lovačke čaure za bezdimni barut.

Za potrebe države pravljene su vojničke puške kalibra 7,9 mm, zatim prepravljane vojničke puške i proizvođena municija za državni pištolj kalibra 9 mm.

Sada je osnovni kalibar u prozvodnji municije za vojne potrebe 5,56 x 45 milimetara.

Trodnevna žalost u Užicu

Gradska vlada Užica će na prepodnevnoj sednici odrediti konkretnu pomoć porodicama poginulih, satnicu komemoracije i dan žalosti.

Od momenta eksplozije nekoliko stotina Užičana, okupljenih ispred fabričke kapije je protekle noći iščekivalo vesti o članovima svojih porodica, rodbini, prijateljima.

Tela poginulih, prema rečima istražnog sudije, prebačena su u Opštu bolnicu u Užicu radi obdukcije.

Nadležne službe Ministarstva unutrašnjih poslova počele su jutros istragu o uzrocima ove nesreće.

U Užicu je jutros počela trodnevna žalost koju je proglasilo Gradsko veće povodom nesreće u kojoj je sinoć u Preduzeću "Prvi partizan" poginulo sedam radnika, dok je 14 lakše povređeno.

Rukovodstvo Užica posetiće danas porodice nastradalih radnika i ponuditi materijalnu i svaku drugu pomoć koja im je potrebna, saopštilo je Gradsko veće.

Komemoracija u užičkom Narodnom pozorištu

Komemoracija povodom pogibije sedmoro radnika užičke fabrike municije Prvi partizan biće održana sutra u Narodnom pozorištu u Užicu u 10 sati.

Komemoraciju organizuju grad Užice i Prvi partizan.

Prema najavama iz gradske uprave, na sednici će govoriti ministar policije Ivica Dačić, a prisustvovaće premijer Srbije Mirko Cvetković i ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Pomoć "Prvog partizana" porodicama nastradalih radnika

Poslovodstvo i sindikat preduzeća "Prvi partizan" odlučili su danas da porodicama sedmoro nastradalih radnika u sinoćnoj eksploziji u toj firmi dodele jednokratnu pomoć od po 200.000 dinara, potvrdio je Tanjugu Zoran Stanić, predsednik samostalnog sindikata.

Preduzeće se obavezalo da snosi sve troškove sahrane svojih nastradalih radnika i da preuzme brigu o daljem školovanju njihove dece.

Predstavnici poslovodstva i sindikata "Prvog partizana" su tokom dana posetili porodice nastradalih radnika i ponudili im pomoć oko organizovanja sahrane njihovih najmilijih.

Saučešća

Predsednik Srbije Boris Tadić

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je danas telegrame saučešća porodicama radnika stradalih u eksploziji u fabrici municije "Prvi partizan" u Užicu.

"Građane Srbije i mene lično duboko je potresla vest o gubitku ljudskih života. Saosećamo sa porodicama koje su izgubile svoje najmilije. Molim vas primite izraze mog najdubljeg saučešća", istakao je Tadić u telegramu saučešća.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović u saučešću porodicama radnika nastradalih u nesreći navodi: "Duboko me je potresla vest o nesreći koja je zadesila vaše radnike i preduzeće. Vama i porodicama nastradalih, u svoje i u ime poslanika Narodne skupštine Republike Srbije, izražavam najdublje i najiskrenije saučešće", navela je Đukić Dejanović.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac ,u svoje i u ime svih pripadnika Ministarstva odbrane, izrazio je saučešće porodicama poginulih u eksplozijama u pogonu fabrike "Prvi partizan" u Užicu.

Bojan pajtić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine

Povodom nesreće u Fabrici "Prvi partizan - namenska proizvodnja", u Užicu, u kojoj je tragično izgubilo život sedam radnika, predsednik Izvršnog veća Vojvodine dr Bojan Pajtić uputio je saučešće porodicama nastradalih. Predsednik Pajtić je naložio, da se iz budžeta Vojvodine, na prvoj sednici Izvršnog veća, donese odluka o hitnom izdvajanju dva miliona dinara, koji će biti upućeni kao pomoć porodicama radnika koji su poginuli u ovoj nesreći.

SRS

Srpska radikalna stranka izrazila je danas saučešće porodicama sedmoro poginulih radnika u eksploziji u fabrici municije "Prvi partizan" u Užicu.

Kako se navodi u saopštenju, iako su se u periodu od aprila 2004. godine do novembra 2008. godine dogodile četiri nesreće u vojnim fabrikama, "vlast nije preduzela neophodne mere, kako bi sprečila ponavljanje ovakvih tragičnih događaja".

SRS je ukazala da je neophodno stvoriti bezbedne uslove za rad svim radnicima namenske industrije.

Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srpske

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas telegrame saučešća predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću i ministru odbrane Draganu Šutanovcu povodom pogibije sedmoro radnika u eksploziji u fabrici "Prvi partizan" u Užicu.

"U ime Vlade RS, u svoje lično ime i u ime svih građana RS upućujem vam izraze najdubljeg saučešća povodom tragične smrti sedam radnika nastradalih u pogonu fabrike municije 'Prvi partizan' u Užicu", piše u telegramima.

Dodik je izraze saučešća uputio i porodicama poginulih radnika.

Filip Vujanović, Milan Roćen

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je danas telegram saučešća predsedniku Srbije Borisu Tadiću povodom tragedije u fabrici municije "Prvi partizan" u Užicu u kojoj je poginulo sedam ljudi.

"Teški trenuci, kao što je ovaj, nesumnjivo podrazumevaju da kroz bliskost naših dveju država, vojske i njihove namenske industrije, ali i humanost budemo od pomoći, ukoliko to ocenite potrebnim", naveo je Vujanović u telegramu.

Telegram saučešća povodom tragedije u fabrici municije u Užicu ministru inostranih poslova Srbije Vuku Jeremiću uputio je šef crnogorske diplomatije Milan Roćen.

Posvetiti veću pažnju bezbednosti fabrika vojne industrije

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da se bezbednosti fabrika iz oblasti namenske industrije u kojim se nalazi oružje i municija mora posvetiti veća pažnja i da na tome moraju biti angažovana resorna ministarstva.

"Generalno gledano, mora se voditi više računa o opasnoj industriji i naravno o skladištenju naoružanja koje koriste vojska i policija", rekao je Dačić novinarima povodom tragedije u užičkom "Prvom partizanu", kada je stradalo sedam radnika.

On je naveo da se moraju sačekati rezultati istrage, kako bi se utvrdilo da je do eksplozije došlo iz subjektivnih faktora ili objektivnih razloga.

"Ukoliko postoje objektivni razlozi, oni moraju biti otklonjeni, ali, ako je reč o subjektivnom faktoru, mora se voditi računa o ljudima koji su tu zaposleni i uvesti strožija kontrola", rekao je Dačić.

Miletić: Potrebna modernizacija vojne industrije

Načelnik generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić rekao je danas, povodom nesreće u vojnoj fabrici Prvi partizan, da je potrebna modernizacija namenske industrije.

"Da li događaj u užičkoj fabrici nameće potrebu za modernizacijom vojne industrije - svakako, ali ne samo zbog tog događaja, mi neprekidno radimo na tome", rekao je Miletić novinarima na niškom aerodromu gde je obišao pripadnike međunarodne vojno-medicinske vežbe "Medcuer".

Miletić je kazao da je najveća tragedija što je u Užicu poginulo sedam osoba.

General je dodao da vojska, Ministarstvo odbrane i Vlada Srbije preduzimaju niz mera za modernizaciju vojne industrije.

Šutanovac:Ministarstvo će pomoći fabrici i porodicama

Ministarstvo odbrane Srbije će, u saradnji sa lokalnom zajednicom i poslovodstvom fabrike "Prvi partizan", učiniti sve da se fabrika vrati u prvobitno stanje i proizvodnja nastavi, poručio je danas u Užicu ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Posle razgovora sa rukovodstvom fabrike i Grada Užica i obilaska pogona, Šutanovac je najavio pomoć porodicama nastradalih, kako u materijalnom, tako i u svakom drugom pogledu.

"U ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može da kaže šta se sinoć dogodilo i zbog čega je došlo do eksplozije baruta, koji, inače, ne eksplodira na način na koji se to dogodilo u ovoj fabrici", rekao je novinarima Šutanovac.

Ističući da se radi o incidentu koji se nikada ranije nije dešavao na ovakav način, ministar odbrane je rekao će se od istražnih organa tražiti kvalitetan izveštaj o uzrocima nesreće "jer od tog izveštaja će zavisiti na koji način će se ubuduće raditi sa barutom".

Šutanovac je rekao da je "Prvi partizan" fabrika od strateškog značaja za državu i njenu odbranu, jer se oko 95 odsto proizvodene streljačke, lovačke i sportske municije plasira u izvoz.

On je potvrdio da je vrednost ugovorenog izvoza za ovu godinu oko 55.000.000 evra, uz povećanje proizvodnje od oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok su planovi za narednu godinu da se proizvodnja poveća za dodatnih 50 odsto.

Šutanovac je potvrdio da je na sednicama Vlade više puta pokretano pitanje izmeštanja proizvodnje iz podzemnih objekata, jer su troškovi proizvodnje u tim prostorima za oko 70.000.000 dinara veći od toga da se proizvodnja organizuje u otvorenim halama i izrazio očekivanje da će izmeštanje proizvodnje biti i rešeno.

Generalni direktor "Prvog partizana" Dobrivoje Andrić je izjavio novinarima da uzroci tragedije u ovom preduzeću nisu u vezi sa "starošću mašina ili tehnološkim procesom".

"Nije prirodno da se u fabrikama ovog tipa dešavaju eksplozije, prirodno je da se dogode požari " rekao je Andrić, ali u tim situacijama na tu opasnost alarmiraju određeni uređaji koji su i sinoć funkcionisali.

On je potvrdio da je zbog povećanja proizvodnje fabrika angažovala i određeni broj radnika na određeno vreme, sa istim pravima i obavezama koje imaju i stalno zaposleni, a od kojih su neki u sinoćnjoj nesreći izgubili život.

Oko 100 ljudi poginulo u eksploziji 1941. godine

Oko sto lica je poginulo u eksploziji u partizanskoj Fabrici oružja i municije u Užicu 21. novembra 1941. godine.

Fabrika oružja bila je smeštena u ondašnjoj Narodnoj banci, a današnjem Muzeju čiji su sigurni trezori bili duboko ukopani u Vujića brdu i služili takođe kao sklonište od vazdušnih napada, jer su grad svakodnevno bombardovali Nemci.

Ostalo je nejasno da li su eksploziju izazvali agenti generala Milana Nedića tajno ubačeni u zgradu ili nedovoljno obučeni radnici u u fabrici.

Svi koji su se tada zadesili u trezorima, u fabrici i u skloništu, su poginuli. Prema očevicima među poginulima bilo je najviše dece od 10 do 15 godina. Oni koji su se zadesili ispred zgrade Narodne banke zadobili su teške rane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.