Uzaludna „šetnja” kroz službe vlade

Izvor: Politika, 25.Jan.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzaludna „šetnja” kroz službe vlade

Na adresu redakcije našeg lista juče je, putem pošte, stigao odgovor Uprave za zajedničke poslove republičkih organa Srbije, na pitanja koje smo poslali još 20. januara ove godine. Hteli smo da dobijemo odgovore o događaju kada je vozač ove uprave napravio saobraćajni prekršaj dok je u službenom automobilu vozio sekretaricu predsednice Skupštine Srbije, koja je tom prilikom završavala privatne poslove.

Podsetimo, vozač Goran Jović je službenim automobilom „audi”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << beogradske registracije, 18. januara ove godine ugrozio mesto uviđaja saobraćajne nesreće kod Gamzigradske banje prelazeći preko obeleženih tragova i policijskih prepreka. Sa Jovićem je tada u automobilu bila i Branislava Parezanović, službenica iz kabineta Slavice Đukić-Dejanović, predsednice Skupštine Srbije.

Prvo iznenađenje u redakciji bilo je zbog dostavljenog odgovora putem pošte nekoliko dana kasnije, kada je naš list čitaoce već blagovremeno i sveobuhvatno izvestio o ovom događaju u tekstu objavljenom 21. januara, uz izjave predsednice i sekretara Skupštine Srbije.

Trebalo bi da napomenemo da smo informacije od ove uprave zatražili putem faksa, na koji nas je uputila pres-služba Vlade Srbije.

U pismu, koje je pisano 21. januara, a iz pošte je poslato dan kasnije, obaveštavaju nas „da tražene informacije možemo da dobijemo od pres-službe vlade”. Takođe, „obavešteni smo i da su tražene informacije već objavljene u dnevnim listovima”.

Pismo je potpisala Vera Parezanović, „ovlašćeno lice za postupanje po zahtevu”.

D. S. V.

-----------------------------------------------------------

Sekretarica predsednice parlamenta, za sada, suspendovana

„Sekretarica predsednice parlamenta Branislava Parezanović je mojim rešenjem privremeno udaljena sa posla. Disciplinska komisija utvrđuje sve činjenice u vezi sa teškim saobraćajnim incidentom, koje je izazvalo vozilo u kojem je i ona bila. Od nalaza komisije zavise dalji koraci koje ćemo preduzeti”, kaže za „Politiku” Veljko Odalović, generalni sekretar Narodne skupštine Srbije.

Odalović ponavlja da ni Branislava Parezanović, ni vozač službenog automobila Goran Jović nisu imali putni nalog niti bilo kakvo odobrenje za put.

Generalni sekretar parlamenta kaže da treba utvrditi da li se neko pozivao na imunitet, kako su prenosili mediji i, ako jeste, ko, jer je to nedopustivo.

Odalović dodaje da skupština vodi postupak protiv Parezanovićeve, a Uprava za zajedničke poslove protiv vozača, koji je povereno vozilo koristio na nedozvoljen način. Odalović ističe da treba videti hoće li istražni sudija i nadležni tužilac pokrenuti neki postupak zbog povrede mesta udesa i, eventualnog, oštećenja dokaza. Policija, takođe, može da podnese i prijavu protiv vozača.

Generalni sekretar objašnjava da, u zavisnosti od nalaza komisije, protiv Branislave Parezanović može biti primenjena jedna od tri mere: prva je smanjenje plate za 30 odsto u trajanju do šest meseci, druga premeštaj na niže radno mesto, a treća je otkaz.

Branislava Parezanović bila je predmet poslaničkog pitanja Milana Dimitrijevića (DSS), koji je tvrdio da nju vozi službeni auto na posao, ali i na pijacu, a Odalović kaže da je to proveravano i utvrđeno da vozač automobila sa oznakama 02–03 to nikada nije uradio. Utvrdili smo, kaže Odalović, „da je vozilo koje je na raspolaganju parlamentu, ponekad mog zamenika odvezlo posle sednice kući, ili ga dovezlo, ali on ima pravo na to i takvi slučajevi su izuzetak”.

Da podsetimo, Goran Jović, koji je upravljao vozilom, a u kojem je bila Branislava Parezanović, nije poštovao znake koji su obeležili mesto saobraćajne nesreće, već je, na putu Zaječar–Bor, prošao preko njih pregazivši, pri tom, nastradalog.

M. Č.

[objavljeno: 26/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.