Izvor: Blic, 15.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Predlog zakona o amnestiji

Usvojen Predlog zakona o amnestiji

BEOGRAD - Vlada Republike Srbije usvojila je juče Predlog zakona o amnestiji osuđenika u zatvorima u Srbiji, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Predlogom zakona predviđa se da se osuđena lica oslobode izdržavanja četvrtine kazne, ali ne i oni koji su osuđeni za najteža krivična dela. Ministar pravde Zoran Stojković je precizirao da za četvrtinu kazne neće biti oslobođeni oni koji su osuđeni na kaznu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zatvora od 40 godina, ili za krivična dela protiv čovečnosti, obljube nad nemoćnim licem ili detetom, nasilja u porodici i organizovanog kriminala. On je dodao da će lica starija od 70 godina biti amnestirana za četvrtinu kazne bez obzira na to za koja krivična dela su osuđeni. Stojković je kazao da je Ministarstvo pravde tražilo da Skupština Srbije ovaj zakon donese po hitnom postupku.

- Zakon se donosi jer je Srbija odskora postala nezavisna, međunarodno priznata država, a potpisnici smo i Međunarodne deklaracije o zaštiti ljudskih prava koja, između ostalog, štiti i prava pritvorenih lica - rekao je Stojković.

Ovaj zakon dolazi nakon informacija o protestima u srpskim zatvorima, koji se tumače kao vid pritiska na vlasti oko amnestije. Ministar je naglasio da zakon nije rađen pod pritiskom. Iako Ministarstvo pravde i Uprava za izvršenje zavodskih sankcija tvrde da su protesti mirni, prema informacijama 'Blica', u KPZ Sremskoj Mitrovici je u ponedeljak izbila dvočasovna pobuna. Situacija u srpskim zatvorima je juče bila mirna, a osuđenici su sve vreme iščekivali da li će biti doneta odluka o njihovom ranijem odlasku s robije.

N. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.