Usvajanje dece na daljinu

Izvor: Blic, 09.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvajanje dece na daljinu

KRAGUJEVAC - Nekoliko hiljada službenika, radnika, studenata, domaćica, đaka i običnog sveta iz skoro svih italijanskih gradova na neuobičajeno human način već devet godina brine o deci „Zastavinih" radnika. U akciji „Usvajanje na daljinu" donatori iz Italije do sada su pomogli kragujevačkim mališanima sa preko tri miliona evra novčane pomoći.

Akcija italijanskih donatora počela je 1999. godine za vreme NATO bombardovanja. Tada je najveći fabrički sindikat >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Italiji „Đi Đi El", koji ima preko pet miliona članova, počeo da animira donatore, mirovne asocijacije i obične građane. Danas, nekoliko hiljada ljudi dobre volje od severa Italije, pa do Sicilije i Sardinije ima „ svoje" dete u Kragujevcu, kome prosečno šalje oko trista evra godišnje.

- Svaki donator brine o jednom detetu. Zna njegovo ime i prezime, lične podatke, i to je jedan od bitnih uslova zbog koga je ova akcija opstala toliko dugo, jer se tačno zna gde novac odlazi. Većina njih održava kontakt sa svojim dobrotvorima iz Italije. Dopisuju se, a mnogo kragujevačkih porodica upoznalo je lično svoje donatore - kaže Rajka Veljović, koordinator u Birou za kontakte sa inostranstvom Jedinstvenog samostalnog sindikata „Zastave".

U ovom birou nalaze se i neka od najdirljivih pisama, koje su razmenjivala deca iz Kragujevca sa svojim donatorima, i fotografije o susretima. Devedesetogodišnja Adela di Napoli, domaćica iz Barija, brine o jednom mališanu bez roditelja, koji je smešten u hraniteljsku porodicu. U svom pismu ona navodi da „ima jedanaestoro dece i izvinjava se što nije u mogućnosti da pomaže još nekog".

- Osamdesetogodišnji Venancio iz Padove živi sam i pomaže četiri porodice iz Kragujevca. Jedno od njegove „usvojene" dece, u pismu koje upravo prevodim, poručuje mu da nikada neće biti usamljen, jer će mu on praviti društvo redovnom prepiskom. Ovaj deka u svakom pismu deci šalje i lekciju iz biologije i obavezno po jedan crtež - kaže Rajka.

Ipak, u Kragujevcu i danas pamte Lina Anelija iz asocijacije „Mir sada", koji je jednoj siromašnoj porodici u naselju Erdeč omogućio da dobiju struju.

- Nisu imali novac da plate priključak, a jedan od razloga je i to što nije bilo bandere. Bez razmišljanja je dao pare i od tada ga u šali zovemo Lino kapitalista, jer je jedini Italijan koji u Kragujevcu, u svom vlasništvu, ima banderu - dodaje Rajka.

Među donatorima, koji po nekoliko puta godišnje dolaze u Kragujevac i lično uručuju pomoć deci je i Đilberto Vlajić iz Trsta, koji je na čelu asocijacije „Ne bombe, nego bombone", zatim Vitorio Trankvili, koga ovde zovu Superdeka. Jedna porodica iz Torina pomaže dvojicu dečaka, koji su sličnog godišta kao i njihov sin koji se ubio. Enriko Vinja, predsednik organizacije SOS, obezbeđuje humanitarnu pomoć za decu iz Goraždevca i sve mališane čiji su roditelji bili „Zastavini" radnici na Kosovu. Humanost se proširila i van granica Italije, te tako porodicu sa četvoro dece pomaže Gizela Rektoret iz Španije.

- Osim novca, koji redovno šalju ili donose, donatori i na druge načine brinu o ovoj deci. Kupuju im bicikle, motore, kompjutere, obezbeđuju zimsku garderobu. Jedan Italijan je preuzeo brigu o mladiću iz Kragujevca koji je ostao bez roditelja. Plaća mu studiranje, vodio ga je u London. Rađaju se neverovatna prijateljstva i izuzetno su privrženi jedni drugima - kažu u Birou za kontakte sa inostranstvom.

I naši ljudi, koji žive u Italiji priključili su se akciji „Usvajanje na daljinu". U Birou navode primer Slobodanke Ćirić iz Napulja.

- Sama dugo nije mogla da ima decu. Pomagala je porodicu koja ima trojke i nakon toga dobila bebu, ali nije prestala da šalje pomoć - kaže Rajka Veljović, a zanimljiv je i slučaj jednog Italijana koji je kupio tri koze porodici u Kragujevcu da bi deca imala da piju mleko.

I svadbene darove poklanjaju deci

Jedan od načina da prikupe pomoć jeste i taj što se donatori često odriču svadbenih poklona. Nekoliko parova mladenaca, koji su se i upoznali preko akcije, preporučili su svojim svatovima da umesto poklona prilože novac za decu uz Kragujevca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.