Izvor: Politika, 13.Maj.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud nije prihvatio zahtev Visokog saveta sudstva

Pojedinačna obrazloženja za neizabrane sudije zatežu odnose između dva visoka sudska tela

Ustavni sud Srbije juče je doneo odluku da ne prihvati zahtev Visokog saveta sudstva da odloži odlučivanje o ustavnim žalbama neizabranih sudija.

VSSje uputio ovaj zahtev da bi prethodno dostavio neizabranim sudijama pojedinačnaobrazloženja o razlozima za neizbor.Protiv prihvatanja tog zahteva glasalo je 11 od 13 sudija Ustavnog suda.

Posle opšteg izbora sudija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Srbiji, sve neizabrane sudije dobile su istovetno obrazloženje VSS u kome su bili navedeni kriterijumi za izbor sudija, pa nijedan od neizabranih sudija nije saznao šta je konkretno u njegovom slučaju bio razlog da ne bude izabran. Prema slovu zakona, Visoki savet sudstva nije obavezan da obrazloži odluku o izboru ili neizboru kandidata na sudijsku funkciju. Međutim, jedna od osnovnih zamerki Evropske komisije na reformu pravosuđa upravo je izostanak pojedinačnih obrazloženja. Četiri meseca posle opšteg izbora sudija, članovi VSS ipak su počeli da pišu pojedinačna obrazloženja za više od 800 neizabranih bivših sudija.

Visoki savet sudstva je zahtev za odlaganje odlučivanja uputio Ustavnom sudu 30. aprila, jedan dan nakon što je Ustavni sud odbio zahtev da za 45 dana produži rok za dostavu odgovora na navode iz žalbi neizabranih sudija.

Sudije Ustavnog suda ocenile su da nema razloga da VSS „koči odlučivanje o žalbama neizabranih sudija”, kao i da bi time bilo povređeno njihovo pravo na odlučivanje u razumnom roku.

Sudija Olivera Vučić je kritikovala način na koji se Visoki savet sudstva obratio Ustavnom sudu i rekla da zahtev VSS nema osnova, jer je „za donošenje odluke o izboru svakog sudije utrošeno oko pet minuta, dok bi pisanje odgovora na žalbe po tom reciprocitetu zahtevalo manje od deset radnih dana”.

– Više vremena traži se za jedan formalni odgovor od onog koje je potrošeno za odlučivanje o ljudskim sudbinama – rekla je sudija Olivera Vučić.

Predsednica Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadićkazala je juče da je tom sudu dostavljen 61 pojedinačni odgovor Visokog saveta sudstva na žalbe sudija koje nisu izabrane prilikom opšteg izbora sudija. Odgovori Visokog saveta sudstva biće upućeni sudijama Ustavnog suda, kojima su dodeljeni na razmatranje predmeti ustavnih žalbi neizabranih sudija.

Ustavnom sudu dostavljen i jedan broj odgovora na žalbe zamenika javnih tužilaca koji nisu ponovo izabrani na te funkcije.

A. Petrović

[objavljeno: 14.05.2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.