Izvor: B92, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspesi Specijalnog tužilaštva

Beograd -- Specijalni tužilac Slobodan Radovanović kaže da je Srbija u evropskom vrhu po broju procesuiranih kriminalaca.

"Želimo da napravimo moderno tužilaštvo koje će biti korak za uvođenje Srbije u savremenu Evropu", izjavio je Radovanović na novogodišnjem prijemu za novinare u Specijalnom tužilaštvu. On je rekao da Tužilaštvo za organizovani kriminal uživa ugled u Evropi.

Portparol Tužilaštva Tomo Zorić kazao je da je ukupna šteta koja je nastala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvršenjem krivičnih dela koje procesuira Tužilaštvo u 2006. godini oko 65 miliona evra.

Ove godine je uhapšeno 206 osoba koje se terete za učešće u organizovanim kriminalnim grupama i od njih se 152 nalaze u pritvoru, a prvostepena presuda je doneta za 74 osobe.

Specijalno tužilaštvo je ostvarilo saradnju sa Ministarstvom pravde i Ambasadom SAD u Beogradu, sa Italijanskim nacionalnim direktoratom za borbu protiv mafije, Međunarodnom asocijacijom tužilaštava, kao i sa Misijom OEBS-a, rekao je Zorić.

Podsetimo, ove godine su pokrenuti i krivični postupci protiv pripadnika takozvane "stečajne", "drumske", "saobraćajne", "carinske" i "GSP" mafije.

"Slučaj Ćuruvija je prioritet"

Tomo Zorić je rekao da je rasvetljavanje slučaja ubistva novinara Slavka Ćuruvije jedan od "prioritenih predmeta" za to tužilaštvo.

"To je jedan od prioritetnih predmeta, ulažemo sve napore", rekao je Zorić, koji je podsetio da je Tužilaštvo nedavno poslalo "predmet istražnom sudiji na istražne radnje", kao i da je to što je prošlo sedam godina od ubistva otežavajuća okolnost za njegovo rasvetljavanje.

Prema njegovim rečima, tim specijalnog tužioca Slobodana Radovanovića je "danonoćno" radio na tom predmetu, ali je on na mestu tužioca tek godinu dana, a godinama se praktično ništa nije radilo kako treba ili se nije radilo dovoljno na rasvetljavanju slučaja.

Zorić je, govoreći o važnosti rasvetljavanja ubistva Ćuruvije, rekao da Srbija mora da se suoči sa kriminalnom prošlošću, "država mora da štiti pojedince i njegova ljudska prava, a ne da ubija ljude".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.