Uspavljuju, pa pljačkaju

Izvor: Glas javnosti, 03.Dec.2009, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspavljuju, pa pljačkaju

ZAGREB - Banda koja pljačka imućne Zagrepčane i policiju najverovatnije je stigla iz Bosne i Hercegovine, iako ima i indicija da bi se moglo raditi o nekom od „ogranaka“ „Pink Pantera“, poznate srpske bande koja je opljačkala najpoznatije svetske draguljarnice, objavio je juče hrvatski Jutarnji list.

Karakteristika provalnika je izrazita drskost, a lopovi se ponekad izlažu pogibeljnim situacijama, navodi list. Policija, koja se dugo intenzivno bavi provalnicima, i dalje nema >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << saznanja da lopovi pre pljačke ukućane uspavaju nekim omamljujućim sredstvom ili plinom. U tekstu se ističe da je policija rekonstruisala i obrazac koji se proteklih meseci ponavljao u većini slučajeva, odnosno u 12 do 14 provala.

Pospreme nered

Jutarnjem listu javila se čitateljka iz Šestina koja tvrdi da je opljačkana na isti način kao porodica Danijele Korejzl, koja se prva javila Jutarnjem listu.

- Ja sam bila na putu, a suprug je sam spavao u kući. Kad se probudio, bolela ga je glava, a onda je otkrio da mu nedostaje 3.000 evra iz aktovke i veća količina nakita. Provalnici su ispremetali celu kuću, ali su gotovo sve stvari vratili na svoje mesto, pa se na prvi pogled ništa nije činilo čudnim. Za to im je trebalo vremena! Roleks i nakit su ukrali s mesta udaljenog pola metra od kreveta, gde je suprug spavao. Da nije bio uspavan, sigurno bi nešto čuo - ispričala je pokradena žena.

NJihova žrtva bio je i poznati zagrebački advokat LJubo Pavasović Visković, kojem su u septembru ukrali luksuzni „BMNJ Dž6“. Da bi došli do stana, penjali su se gotovo 10 metara, a u stan su ušli otvorivši balkonska vrata, dok je Pavasović u njemu mirno spavao. Osim ključeva auta, ukrali su tri vredna sata i nešto novca, koje su mu kasnije vraćeni.

U većini slučajeva sumnja se da je reč o nasumce odabranim žrtvama. Skupoceni automobil parkiran pred kućom, kao i sam objekt potencijalnom je lopovu indikator da bi se provala mogla isplatiti. Samo jednom dogodilo se da su bežali glavom bez obzira kad se ukućanka probudila i zatekla ih.

Iako neki od pokradenih spominju zlatni „Jeep Cherokee“ kojim se prate žrtve, policija nema takvih saznanja. Ipak, ima korisnih tragova bez obzira što se kradljivci trude da ne ostavljaju otiske. Iako koriste i rukavice koje se mogu uzeti na benzinskim pumpama, nađeni su korisni tragovi. Budući da se kradu uglavnom skupoceni automobili, pretpostavlja se da lopovi rade i za automafiju. Tako je supružnicima Korejzl proteklog vikenda ukraden „BMNJ kabrio“ serije 3 bečkih oznaka.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.