Uslovna sloboda za pilota Šišića

Izvor: Politika, 09.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uslovna sloboda za pilota Šišića

Ovu odluku juče donelo vanraspravno veće Okružnog suda u Novom Sadu

Novi Sad – Emir Šišić, major i pilot nekadašnje JNA, uslovno je oslobođen zatvorske kazne. Odluku o uslovnom otpustu juče je donelo vanraspravno veće Okružnog suda u Novom Sadu, razmatrajući molbu Šišićevog advokata. Preciznije, doneto je rešenje kojim se Šišić otpušta sa izdržavanja kazne zatvora koja mu je izrečena presudom Okružnog suda u Novom Sadu 13. juna 2005. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Da podsetimo, Šišić je u Italiji osuđen zato što je 7. januara 1992. godine oborio helikopter sa posmatračima Evropske zajednice iznad Hrvatske, u rejonu Varaždina, mada, kako je kasnije utvrđeno, letelica nije bila vidno obeležena niti je imala neophodnu dozvolu nadležne kontrole letenja za taj vazdušni prostor. Bilo je to kada se SFRJ već skoro raspala i na njenom području buktali su oružani sukobi.

U takvoj situaciji Šišić je dobio zadatak da u ratnoj zoni obori neidentifikovanu letelicu, pri čemu je izvršavao zadatak nadležnog starešine. Kasnije se ispostavilo da su u oborenoj letelici poginuli četiri člana posmatračke misije Evropske zajednice, tri Italijana i Francuz, kao i pilot helikoptera.

U obrazloženju jučerašnje odluke, vanraspravno veće ističe da je u toku pregovaranja o transferu osuđenog Emira Šišića iz italijanskog zatvora (gde je najpre osuđen na kaznu doživotnog zatvora), naš tadašnji ministar pravde 16. oktobra 2006. godine dao garanciju Ministarstvu pravde Italije da Šišić posle prebacivanja u Republiku Srbiju neće biti pušten na slobodu, niti će mu se smanjiti kazna zatvora.

Zbog toga je Okružni sud zatražio u decembru prošle godine tumačenje Ministarstva pravde da li, prilikom odlučivanja o molbi za uslovni otpust, vanraspravno veće obavezuje ta garancija data italijanskom ministarstvu ili prilikom odlučivanja mogu primenjivati važeće odredbe našeg zakonodavstva.

Ministarstvo pravde Republike Srbije se prekjuče izjasnilo da „bez obzira na prethodno datu garanciju, u konkretnom slučaju, prilikom odlučivanja o molbi za uslovni otpust, sud može primeniti odredbe važećeg domaćeg zakonodavstva”.

Pri odlučivanju, vanraspravno veće je imalo u vidu to mišljenje, zatim mišljenje stručnog tima Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici, a posebno činjenicu da je Šišić radne zadatke u JNA izvršavao samoinicijativno, iako je ocenjen kao nesposoban za rad i da nije disciplinski kažnjavan niti opominjan. Takođe, veće je imalo u vidu da nije reč o kriminalno orijentisanoj ličnosti.

„Zato je vanraspravno veće zauzelo stav da je proces resocijalizacije okončan, svrha kažnjavanja postignuta i da se osnovano može očekivati da će se osuđeni na slobodi dobro vladati. Takva odluka je doneta imajući u vidu i loše zdravstveno stanje Emira Šišića”, saopšteno je u Okružnom sudu.

Slučaj Šišić postao je poznat našoj javnosti pošto je pilot Šišić uhapšen, takoreći slučajno, na osnovu poternice Interpola na graničnom prelazu Horgoš – Reske 2001. godine, na našoj granici sa Mađarskom (za tu poternicu on nije znao) kada je hteo da otputuje do Segedina (stalno prebivalište mu je u Novom Sadu).

Mađarski pravosudni organi su ga nakon godinu dana izručile Italiji, gde je najpre osuđen na doživotnu, a potom mu je kazna smanjena na 15, pa na 12 godina zatvora.

Značajno je istaći da je Šišić stekao uslov da bude uslovno pušten na slobodu pošto je izdržao više od polovine kazne.

Slavoljub Živković

-----------------------------------------------------------

Izašao iz zatvora

Sremska Mitrovica – Vidno uzbuđen, major Emir Šišić juče je ispred sremskomitrovičkog zatvora, u kojem se razdužio, izjavio za „Politiku” da je srećan što će posle mnogo godina biti sa porodicom, ali takođe i da mu je savest čista za ono što je učinio kao pilot JNA.

– Kad bi me, ne daj bože, život bacio u istu situaciju, postupio bih isto. Matematička slučajnost priredila je da baš ja budem dežurni tog nesrećnog dana i da baš postupim onako kako mi je vojnička dužnost nalagala. Svaki od mojih kolega, da se desio na mom mestu, postupio bi isto. Jedan italijanski pukovnik mi je, dok sam robijao u Italiji, rekao da bi i on postupio isto da je bio na mom mestu – rekao je Šišić za „Politiku”.

D. D.

-----------------------------------------------------------

Radost supruge

Više nego srećna i uzbuđena, Vesna Šišić, Emirova supruga, rekla je za „Politiku" da vest o slobodi njenog muža čeka i sanja punih sedam godina, od trenutka njegovog hapšenja, 2001. godine.

Šišićeva je izjavila da je od muža lično, juče oko podne saznala da će već uveče večerati zajedno. Ovu radosnu vest Emir je dočekao na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu gde je ležao zbog hronično lošeg zdravstvenog stanja. Vest o uslovnom otpustu javio mu je, prilikom jučerašnjeg susreta lično Zdravko Ponoš, načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

- Suprug me je pozvao telefonom juče oko podne iz Beograda, posle posete Zdravka Ponoša. Rekao mi je da kreće ka zatvoru u Sremskoj Mitrovici, da se razduži i da računa da uveče bude kod kuće - rekla nam je Vesna Šišić.

D. S. V.

-----------------------------------------------------------

Izvršavao naređenja

Dan koji je obeležio život Emira Šišića je 7. januar 1992. godine, kada je kao pilot JNA u okolini Varaždina oborio helikopter Evropske zajednice. Ova letelica, koja se kretala iz Kapošvara u Mađarskoj prema Zagrebu, bez prethodne najave ušla je u zonu zabranjenog leta iznad Hrvatske, uspostavljenu zbog šverca oružja lakim transportnim avionima tipa AN-2 na ratom zahvaćenim područjima. Kontrolu nad vazdušnim prostorom imala je tada još postojeća SFRJ, odnosno vazduhoplovstvo JNA.

Šišić je tog dana bio dežurni pilot lovac na „migu 21” na aerodromu „Željava” u Bihaću. Kada su na radaru otkrivene letelice u zoni zabranjenog leta, dobio je naređenje da poleti i da ih presretne. Sa zemlje je navođen prema ciljevima, a kada je ugledao dva helikoptera ponovo se javio svojim pretpostavljenima, koji su mu naredili da dejstvuje po njima.

Prvo je u znak upozorenja ispalio rafal iz avionskog automatskog topa. Helikopteri su nastavili let, posle čega je ispalio dve samonavođene rakete, od kojih je jedna pogodila helikopter i oborila ga. Šišićev „mig 21” prošao je kroz eksploziju, zbog čega je prilikom povratka u bazu imao problema sa motorom.

Bezbedno je sleteo ali je taj događaj obeležio njegov život, iako je radio u skladu sa tadašnjim jugoslovenskim zakonima i izvršavao naređenja pretpostavljenih. Od celog lanca komande, postavilo se pitanje odgovornosti samo poslednjeg u nizu – pilota lovačkog aviona.

Sud u Hrvatskoj u odsustvu je osudio Šišića na 20 godina zatvora. O njemu se dugo ništa nije čulo sve dok 9. maja 2001. godine nije otišao u Mađarsku po lekove, gde je uhapšen po hrvatskoj poternici raspisanoj preko Interpola. U ekstradicionom pritvoru proveo je oko godinu dana, a njegovo izručenje tražila je i Italija. Mađarske vlasti, suočene sa hrvatskom poternicom ali i zahtevima da se vrati u SR Jugoslaviju, odlučile su da ga izruče Italiji.

Šišić je rođen 17. marta 1963. godine u Živinicama kod Tuzle. U periodu od 1978. do 1986. godine završio je srednju vojnu školu u Mostaru i Vojnu akademiju u Zadru. Zbog zdravstvenih problema, prevremeno je penzionisan.

M. G.

-------------------------------------------

Razmišljam samo o porodici

Sremska Mitrovica – Vidno uzbuđen, major Šišić izjavio je za „Politiku” da je srećan što će posle mnogo godina biti sa porodicom, ali mu je savest čista za ono što je učinio kao pilot Vojske Jugoslavije.

– Na današnji dan, 9. maja 2001. godine, pre tačno sedam godina, uhapšen sam zbog izvršenja vojničkog zadatka i isporučen italijanskom pravosuđu. Koliko sam bio nesrećan zbog hapšenja i osude u Italiji toliko sam sada srećan što ću opet biti sa svojom porodicom u Novom Sadu. Nemojte me pitati šta ću da činim sa slobodom, jer u ovom trenu ni o čemu drugom ne mislim osim o porodici kojoj je bilo teško koliko i meni. Niko ne može da nasluti koliko mi znači uslovno oslobađanje. Ali, nemojte misliti da sam za ovih sedam godina promenio shvatanje za svoj postupak. To jeste bilo utešno, ali nije vredelo ništa kad si ni kriv, ni dužan osuđen na dugu robiju i odvojen od porodice. Sve moje stradanje nastalo je iz čistih političkih potreba, nije tu bilo ni trunke krivice. To su znali i oni koji su me osudili – rekao je Šišić.

Major Šišićpenziju vojnog pilota stekao je pre četiri godine, dok je kaznu izdržavao u Italiji.

– Izdržavanje kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici ostaće mi u pamćenju po izuzetnom razumevanju na koje sam nailazio. Sve je činjeno da lakše podnosim izdržavanje nezaslužene kazne – dodao je Šišić, koji je neposredno pre napuštanja zatvora bio na pregledu u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

D. D.

[objavljeno: 10/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.